De ce curiozitati stiinta?
Curiozitati stiinta pentru ca…
In ultimii ani, descoperirile stiintifice au beneficiat atat de pe urma eforturilor individuale, cat si de pe urma eforturilor globale. Acestea au permis unor echipe mai mari de cercetatori sa participe la numeroase studii si cercetari. Prin urmare, acest site – curiozitati stiinta – va va introduce in lumea diverselor descoperiri din mai multe sfere ale lumii stiintifice.
De exemplu, in 1916, Albert Einstein sustinea ca in momentul in care obiectele cu masa accelereaza si ajung la o viteza apropiata de viteza luminii, acestea ar putea crea uneori unde ce strabat spatiul si timpul. Einstein s-a indoit de existenta lor ulterior, insa, in 2015, observatorul LIGO a studiat efectele coliziunii dintre doua gauri negre. Descoperirea a fost anuntata in 2016.
Ultimul deceniu a venit cu date despre planete ce orbiteaza in jurul stelelor mai apropiate sau mai indepartate s-au inmultit datorita Telescopului Spatial Kepler al organizatiei NASA.
In perioada 2009-2018, Kepler a descoperit 2.700 de exoplanete, inclusiv prima exoplaneta muntoasa. Cercetatorii au descoperit TRAPPIST-1, un sistem la o distanta de 39 de ani-lumina de Terra ce include 7 planete asemanatoare cu a noastra.
In domeniul curiozitati stiinta intra si descoperirile genetice. Editarea ADN-ului s-a dezvoltat in ultimii 10 ani, in mare parte datorita sistemului Crispr-Cas9. In 2012, cercetatorii au propus ca Crispr-Cas9 poate fi folosit drept o unealta de editare genetica. In doar cateva luni, alte echipe au confirmat ca tehnica poate fi folosita si in cazul ADN-ului uman.
Din pacate, spre oroarea lumii medicale, in 2018, aceeasi tehnologie a fost folosita intr-un experiment efectuat asupra celor doua gemene din China, realizat de He Jiankui. Se pare insa ca studiul a esuat, in ciuda declaratiilor echipei responsabile.
Veti afla pe acest site multe dintre cele mai noi teorii si descoperiri stiintifice ale lumii moderne.
Stiinta si religia – conflict sau complementaritate?
Cercetatorii, oamenii de stiinta au constatat ca exista un raport direct proportional intre stiinta si religie si ca acest lucru ar trebui sa le apropie cat mai mult pe ambele. „Daca putina stiinta indeparteaza de Dumnezeu, multa stiinta apropie de El”, spunea creatorul noii metodologii in stiinta, Francis Bacon.
Plecand din surse diferite, ele au si scopuri diferite: stiinta urmareste cunoasterea lumii si a vietii, religia, destinul si fericirea lumii. Deosebite prin origine si scop, ele nu pot fi identice, fara a fi prin aceasta contrare.
Exista in ultimul timp foarte multe descoperiri stiintifice care confirma adevarurile biblice. Site-ul curiozitati stiinta va va dezvalui unele dintre aceste descoperiri foarte importante pentru relatia noastra cu Dumnezeu si cu lumea inconjuratoare.
Einstein considera ca menirea fizicianului, de a cauta legile cele mai generale, se realizeaza nu prin drum logic, ci numai prin „intuitia ce se sprijina prin cufundarea in experienta.
A fost o vreme cand stiinta a facut abstractie de Logos si a ridicat mari obstacole in calea credintei. Astazi insa exista savanti care considera ca stiinta conduce pe om la Dumnezeu cu mai multa siguranta decat o poate face religia.
Chiar si stiinta este bazata pe ipoteze, pe presupuneri. Charles Townes, unul din inventatorii laserului si laureat al Premiului Nobel pentru fizica, spunea la cea mai importanta conferinta internationala in domeniul dialogului stiinta-religie: „Multa lume nu isi da seama ca stiinta implica fundamental asumptii si credinte. Spunem ca legile fizicii sunt constante si avem credinta in acest fapt, dar nu s-ar putea ele schimba brusc?”
In plus, cum veti descoperi si pe site-ul curiozitati stiinta, foarte multi savanti au fost profund religiosi. Este cazul lui Einstein si al lui Newton, de exemplu, cunoscuti de toata lumea. Multi cercetatori pot confirma ca, pe masura ce descoperi mai mult, cu atat iti dai seama ca stii mai putin.
„Stiinta fara religie este neputincioasa, iar religia fara stiinta este oarba.” – Albert Einstein
Curiozitati stiinta si teoria unificata a campului
Daca nu sunteti inca familiarizati cu lucrarile minunate ale lui Nassim Haramein, pregatiti-va pentru o extraordinara odisee in hiperspatiu si dincolo de el.
Inca din copilarie, de la varsta de 9 ani, Nassim Haramein a pus bazele teoriei hiperdimensionale unificate a materiei si energiei, pe care a denumit-o ulterior “Universul Holofractografic” (univers de holograme, avand la baza fractali).
Nassim si-a petrecut toata viata cercetand geometria fundamentala a hiperspatiului, studiind o varietate de domenii, de la fizica teoretica, cosmologie, mecanica cuantica, biologie si chimie, la antropologie si civilizatii antice.
Combinand aceste cunostinte cu cele dobandite in urma observarii comportamentului natura, a descoperit o aranjare geometrica ce s-a dovedit fundamentala pentru creatie, si astfel s-a nascut Teoria Unificata a Campului.
Haramein a fondat Resonance Science Foundation in 2004, unde o echipa de cercetatori a dezvoltat o viziune unificata asupra fizicii. Aceste descoperiri au implicatii și aplicatii pentru tehnologiile revolutionare care transforma vietile oamenilor si lumea in ansamblu, ajutand la depasirea unora dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta lumea de astazi.
In 2014, Haramein a lansat The Resonance Academy, o platformă de invatare online unita de fizica care educa mii de studenti din peste 80 de tari.
In loc de concluzie
Vom expune pe site-ul curiozitati stiinta, printre altele, si teoriile lui Nikola Tesla, expunerile minunate ale lui Carl Sagan, teoria Pamantului gol, noile studii in biologie privind paianjenii zburatori, in astrofizica privind gaurile de vierme, campul morfogen, sau in astronomie depre lacurile de pe Marte, sau despre sunetele din Calea Lactee, in neurostiinte despre neuroni ca sisteme de procesare complexe, creierul din inima, sau despre misterele inca neelucidate privind Luna, Chivotul Legamantului, etc.
Lumea de astazi poate fi dificil de imaginat fara marile descoperiri stiintifice care au pus bazele crearii mediului in care ne aflam; desi, de cele mai multe ori, nici macar nu le luam in considerare sau le luam ca un dat. Ele insa nu au venit de la sine, ci au reprezentat munca (alaturi de putina sansa) de-o viata a unor personalitati marcante.
Sa incepem astfel calatoria noastra in lumea celor mai importante descoperiri stiintifice din toate timpurile!
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine. Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine. Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.
One Comment
Luca
Buna,
Abia astept noi articole. Multumesc