paianjenii si energia electrica
Biologie

Paianjenii pot zbura mii de mile cu ajutorul energiei electrice

De Halloween, in 1832, naturalistul Charles Darwin era la bordul HMS Beagle. Se minuna de paianjenii care aterizasera pe nava dupa ce plutisera pe distante uriase deasupra oceanului.

„Am prins cativa paianjeni care se pare ca au zburat cel putin 60 de mile”, a notat el in jurnalul sau. Se mira cat de inexplicabila este cauza care le-a determinat pe aceste insecte mici sa isi  inceapa excursiile aeriene.

Paianjenii se folosesc de energia eoliana sau de energia electrica?

Paianjenii de talie mica reusesc sa zboare atunci cand isi indreapta capul spre cer si elibereaza ghemuri de matase pentru a determina ridicarea.

Darwin a crezut ca electricitatea ar putea fi implicata in momentul in care a observat ca ghemotoacele de matase pareau sa se respinga reciproc cu forta electrostatica.

Multi oameni de stiinta insa au presupus ca arahnidele, cunoscute sub numele de paianjeni „zburatori”, pur si simplu navigau cu ajutorul vantului, considerat ca fiind un fel de parapanta.

Totusi, teoria energiei eoliene nu a putut pana acum sa explice zborul paianjenilor care se lanseaza rapid in aer, chiar si atunci cand vantul este slab.

Acum, aceste excursii aeriene au fost determinate empiric ca fiind in mare parte alimentate cu energie electrica, potrivit noilor cercetari publicate in Current Biology.

Studiul condus de Erica Morley, biofizician senzorial la Universitatea din Bristol, da nastere la o dezbatere de lunga durata cu privire la faptul daca energia eoliana sau fortele electrostatice sunt responsabile de deplasarea paianjenilor „zburatori”.

„Dispersarea este o parte cruciala a ecologiei, iar ridicarea in aer este un mod de dispersare”, a spus Morley. „Daca putem intelege mai bine cum functioneaza acest lucru si mecanismele din spatele acestuia, putem intelege mai bine tiparele de dispersie ale paianjenilor si ale altor vietati”.

paianjenii zburatori

Un studiu demonstrat in laborator

In ultimul deceniu, au aparut indoieli cu privire la energia eoliana care ar determina zborul arahnidelor si s-au efectuat mai multe observatii ale acestora. Paianjenii se ridica in aer chiar si atunci cand vantul nu este suficient de puternic pentru a ii ridica chiar si la cativa metri, sa nu mai vorbim de mii de mile.

Ei pot ajunge, de asemenea, la altitudini mari – uneori la cinci kilometri deasupra suprafetei Pamantului – ceea ce ar fi dificil de realizat numai cu ajutorul curentilor termici de aer.

In 2013, Peter Gorham, fizician la Universitatea din Hawaii, a calculat ca teoretic era posibil ca paianjenii sa-si foloseasca matasea, ca mijloc de zbor,  pentru a conduce electricitatea statica, dar echipa lui Morley este prima care confirma acest lucru in laborator.

Morley si echipa ei au plasat paianjeni Linyphiid intr-un camp electric controlat de laborator, cu sarcini similare cu atmosfera Pamantului, astfel incat grupul a putut observa direct impactul electricitatii asupra zborului arahnidelor.

Paianjenii au urcat in aer cand au fost prezente campuri electrice si au coborat cand echipa le-a oprit, demonstrand astfel o corelatie clara intre fortele electrostatice si capacitatea acestora de a se ridica in aer.

Vantul joaca cu adevarat un rol important in calatoriile paianjenilor, dar noua lucrare stabileste ca lansarile rapideale acestora, chiar si pe vreme calma, pot fi explicate prin matasea de paianjen conductiva electric.

Morley spera sa extinda aceasta descoperire prin studierea altor insecte care se ridica in aer, cum ar fi omizile și acarienii, care pot aduce la lumina calatoriile incredibile si distributia globala a acestor mici „zburatori”.

La aproape doua secole dupa ce Darwin a remarcat respingerea reciproca ciudata dintre firele de paianjen, banuiala sa privind paianjenii zburatori alimentati electric s-a dovedit a fi corecta.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre lumea in care traim.


Sursa: resonancescience.org


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.