Tesla – 6 inventii geniale care nu s-au realizat niciodata
Putine personaje din istoria stiintei au in jurul lor o aura de legenda precum inventatorul Nikola Tesla (1856-1943).
Cei care cunosc povestea lui stiu ca orice termen folosit pentru a-i descrie profesia ar putea parea reductiv. Om de stiinta, fizician, inginer, inventator, niciunul dintre aceste cuvinte nu ii descriu suficient viata si activitatea. Geniul da, ar putea descrie minimalist viata acestui om.
Principalul actor al revolutiei energiei electrice, Tesla a fost prototipul „geniului nebun”. El a inventat bobina-Tesla, ale carei descarcari electrice impresionante au fost simbolul laboratorului sau.
El avea in acelasi timp abilitati mentale supraomenesti care l-au facut capabil sa gandeasca in mintea sa masini electrice complexe si sa le construiasca fara sa ia nicio nota.
A fost un vizionar care a schimbat istoria umanitatii cu inventiile sale, cum ar fi tranzistorul, radioul, radarul, energia libera, laserul, robotica, razele X, becurile cu neon, motorul electric, precum si curentul alternativ.
Viziunea lui Tesla a fost intotdeauna inaintea contemporanilor sai; si-a imaginat deja cu doua secole in urma o lume in care oamenii puteau comunica prin unde radio, lumina orasele fara a folosi fire. Nu i-a fost frica de inovatie.
Sa fii un geniu de aceasta magnitudine te izoleaza inevitabil de lume si te duce spre multi dusmani. Citirea biografiei lui Nikola Tesla este destul de grea. Toate nedreptatile pe care le-a suferit acest geniu si moartea lui suspecta dau cititorului o stare de tristete si angoasa.
Inventii Tesla care nu s-au realizat niciodata
Pe langa inventiile enumerate mai sus, el a propus si idei mai ciudate. Urmatoarele sase viziuni futuriste ale sale nu au reusit sa se realizeze, fie din cauza limitarilor tehnologiei, fie datorita viabilitatii pietei.
1. Masina generatoare de cutremure
In 1893, Tesla a brevetat un oscilator mecanic alimentat cu abur care ar vibra in sus si in jos la viteze mari pentru a genera electricitate.
La cativa ani dupa ce si-a brevetat inventia, le-a spus reporterilor ca, intr-o zi, in timp ce incerca sa-si regleze oscilatorul mecanic la vibratiile cladirii care adapostea laboratorul sau din New York, el a facut sa se cutremure pamantul.
In timpul testului, Tesla a alimentat continuu oscilatorul si a auzit sunete ciudate, ca si cum s-ar crapa ceva. „Deodata”, si-a amintit el, „toate obiectele grele din acel loc zburau de jur imprejur. Am apucat un ciocan si am spart masina. Cladirea s-ar fi prabusit in cateva minute.”
Politiștii si ambulantele au sosit la fata locului pentru a vedea ce se intampla, dar Tesla le-a spus asistentilor sai sa stea linistiti si sa spuna politiei ca trebuie sa fi fost un cutremur.
2. Aparatul care poate fotografia gandurile
Tesla a crezut ca ar putea fi posibila fotografierea ganndurilor. Inspiratia a venit in timp ce facea experimente in 1893,
El a declarat unui reporter de ziar decenii mai tarziu: „Eram convins ca o imagine definita formata in gand trebuie, prin actiune reflexa, sa produca o imagine corespunzatoare pe retina. Aceasta ar putea fi citita de un aparat adecvat.”
Inventatorul s-a gandit sa reflecte o imagine pe o retina artificiala, sa faca o fotografie si sa proiecteze imaginea pe un ecran.
„Daca acest lucru poate fi realizat cu succes, atunci obiectele imaginate de o persoana ar fi reflectate clar pe ecran pe masura ce se formeaza”, a spus el, „si in acest fel ar putea fi citit fiecare gand al individului. Mintea noastra ar fi, intr-adevar, ca o carte deschisa”.
3. Energia wireless
In anul 1901, Tesla a obtinut o finantare de 150.000 de dolari de la JP Morgan pentru a construi un turn inalt de 56 m, in forma de ciuperca, pe malul nordic al Long Island, capabil sa transmita mesaje, apeluri telefonice si imagini catre navele de pe mare si peste Oceanul Atlantic, folosind Pamantul pentru a conduce semnalele.
Pe masura ce au inceput lucrarile la structura turnului, numit si Turnul Wardenclyffe, Tesla a dorit sa il adapteze pentru a permite furnizarea de energie fara fir, crezand conform experimentelor sale cu radio si microunde ca ar putea lumina orasul New York prin transmiterea a milioane de volti de electricitate prin aer.
Cu toate acestea, Morgan a refuzat sa-i acorde orice finantare suplimentara pentru schema sa grandioasa. Unii speculeaza ca Morgan a taiat fondurile cand si-a dat seama ca planul lui Tesla i-ar fi paralizat celelalte contributii din sectorul energetic.
Inventatorul a abandonat proiectul in 1906, inainte ca acesta sa devina vreodata operational, iar Turnul Wardenclyffe a fost demontat in 1917.
4. Valul mareic artificial
Inginerul si fizicianul Tesla credea ca puterea stiintei poate fi valorificata pentru a preveni razboiul.
In 1907, New York World a raportat o alta inovatie militara a savantului, in care telegrafia fara fir ar declansa detonarea explozivilor mari pe mare pentru a genera valuri mareice atat de mari incat ar rasturna flote inamice intregi.
Ziarul a raportat ca valul artificial ar „face flotele militare la fel de inutile ca barcile de hartie pe care bebelusii le pun sa pluteasca in cada”.
5. Aeronava supersonica alimentata cu energie electrica
De mic copil, Tesla a fost fascinat de ideea zborului. Combinand cunostintele sale de inginerie electrica si mecanica, a inceput sa se gandeasca mai mult la aviatie dupa esecul Wardenclyffe.
Intr-un articol din numarul din iulie 1919 al revistei Reconstruction, Tesla a discutat despre munca sa privind dezvoltarea unei aeronave supersonice care sa zboare la opt mile deasupra Pamantului si sa genereze viteze care sa le permita pasagerilor sa calatoreasca intre New York si Londra in trei ore.
Conceptul prevedea ca aeronava sa fie alimentata cu energie electrica transmisa fara fir de la centralele de la sol, eliminand necesitatea ca aeronavele sa transporte combustibil.
„Sursa de alimentare este practic nelimitata, deoarece mai multe centrale electrice pot fi operate impreuna, furnizand energie, la fel cum trenurile sunt acum alimentate cu energie electrica prin sine sau fire”, a spus Tesla in articol.
6. Fasciculul mortii
Mintea creativa a lui Tesla a continuat sa provoace noi viziuni chiar si tarziu in viata sa.
La implinirea varstei de 78 de ani, el a declarat pentru The New York Times ca a venit cu aceasta inventie, cea mai importanta, una care „va face ca armate de milioane sa cada in urma”.
Inventia? O arma militara care ar accelera particulele de mercur la o viteza de 48 de ori mai mare decat cea a sunetului in interiorul unei camere cu vid. Aceasta arunca un fascicul de mare viteza „prin aerul liber, cu o energie atat de mare incat va dobori o flota de 10.000 de avioane inamice la o distanta de 250 de mile.”
Desi presa a denumit-o „fasciculul mortii”, Tesla a crezut-o un „fascicul al pacii”, care ar impiedica atacurile avioanelor si armatelor invadatoare si ar salva vieti actionand „ca un zid chinezesc invizibil, doar de un milion de ori mai impenetrabil”.
Inventatorul a oferit arma sa numeroaselor guverne, inclusiv Statelor Unite, dar singura tara care a manifestat interes a fost Uniunea Sovietica, care a efectuat cateva teste partiale in 1939.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.
Sursa: history.com.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.