Marte patru lacuri
Astronomie

Marte – patru lacuri detectate sub suprafata planetei

Planeta Marte devine din ce in ce mai interesanta. 

Cercetatorii de la Universitatea Roma Tre din Italia au confirmat existenta a patru lacuri mari aflate sub gheata de la polul sud al lui Marte. Resturile de apa gasite initial la suprafata pot ascunde patru sau chiar mai multe lacuri sub polul sud al Planetei Rosii, potrivit noilor cercetari.

De zeci de ani cercetatorii au suspectat ca apa se ascunde sub calotele polare de pe Marte, la fel cum se intampla si aici pe Pamant.

In 2018, oamenii de stiinta au detectat dovezi pentru un astfel de rezervor – semne ale unui lac de aproximativ 19 kilometri, ascuns sub aproximativ 1,5 km de gheata la polul sudic al planetei.

La acea vreme, cercetatorii au spus ca studierea acestui bazin de apa subteran ar putea oferi informatii despre sansele trecute si prezente pentru o eventuala forma de viata pe Marte. Cu toate acestea, au aparut mult mai multe intrebari decat raspunsuri cu privire la originea, compozitia si longevitatea acestui lac si a apei sale.

Marte aparat

Ce spune noul studiu despre lacurile descoperite pe Marte

In cadrul noului studiu, pentru a afla mai multe despre aceasta apa ascunsa, cercetatorii au folosit radarul MARSIS de la bordul navei spatiale Mars Express a Agentiei Spatiale Europene.

Acest radar a scanat o zona de 250 pe 300 km care inconjoara suspectul lac subteran. Oamenii de stiinta au analizat datele primite cu aceleasi tehnici utilizate anterior pentru a detecta lacurile de sub ghetarii din Antarctica.

Astfel, s-a confirmat natura lichida a lacului observat anterior, restrangandu-se dimensiunile de cercetare la aproximativ 20 cu 30 km. Nu se stie cat de adanc este acest lac, deoarece undele radio de la MARSIS nu pot patrunde in apa sarata, a declarat co-autorul studiului Elena Pettinelli, geofizician la Universitatea Roma Tre.

Mai mult decat atat, Pettinelli si colegii sai au identificat alte trei lacuri cu o dimensiune de 10 x 10 km. Fasiile de roca uscata separa aceste petice mai mici de apa de lacul principal, au spus oamenii de stiinta.

Cercetatorii au sugerat ca aceste lacuri sunt extraordinar de sarate. Continutul ridicat de sare va mentine apa lichida, in ciuda conditiilor extrem de reci de la baza ghetarilor situati la polul sud al Planetei Rosii.

Marte grafic lacuri

Despre originea celor patru lacuri

Desi gheata polara martiana se poate topi putin din cauza temperaturilor mai ridicate de la amiaza, oamenii de stiinta nu cred ca este posibil ca astfel de procese sa formeze lacurile.

In schimb, ei cred ca aceasta apa sarata ar putea fi ramasita unui rezervor mai mare de apa, disparut acum de la suprafata, si poate avea milioane sau chiar miliarde de ani.

S-a luat in considerare posibilitatea ca activitatea geotermala sa fi topit gheata polara pentru a forma lacurile subterane, dar aceasta explicatie a fost plauzibila atunci cand a existat doar un singur lac.

Formarea mai multor lacuri in acest fel ar putea necesita o uriasa anomalie geotermala. „Nu cred ca este posibil din punct de vedere fizic, avand in vedere ceea ce stim”, a spus Pettinelli.

In schimb, aceste lacuri s-ar fi putut forma din cauza unui climat global mai cald in trecutul martian. Acesta este un sistem complex de apa, nu doar un singur iaz. In concluzie, conditiile care au creat aceste lacuri ar fi putut fi mai raspandite in intreaga regiune si ar putea exista si alte sisteme ca acesta in zona.

Una peste alta, “daca aceste lacuri sunt ramasite de apa care a fost odata la suprafata, cu siguranta ar fi putut fi un bun habitat pentru a adaposti viata”, a spus Pettinelli.

Dar misiunea ideala pentru a studia o astfel de viata potentiala ar trebui sa foreze la 1,5 km in gheata, ceea ce nu este posibil cu tehnologia disponibila astazi.

“Este posibil ca in viitor oamenii de stiinta sa-si doreasca sa caute retele similare de lacuri si in alta parte, fie la polul sud si poate si la polul nord”, a spus Pettinelli.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Foto: Elena Pettinelli et al, Nature

Sursa: space.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.