sunete din calea lactee
Astronomie

Sunetele din Calea Lactee – universul canta

Universul canta? Acum putem asculta sunetele din Calea Lactee cu ajutorul unui nou proiect care foloseste sonificarea.

Imaginile astronomice de la Observatorul de raze X Chandra si alte telescoape ale NASA sunt transformate in sunete. Acest lucru le permite utilizatorilor sa „asculte” centrul galaxiei noastre asa cum se observa in razele X, optica si in infrarosu.

Centrul galaxiei noastre Calea Lactee este prea indepartat pentru ca noi sa-l putem vizita personal, dar putem continua totusi sa-l exploram. Telescoapele ne ofera sansa de a vedea cum arata Centrul Galactic in diferite tipuri de lumina.

Prin traducerea in imagini a datelor inerente digitale (sub forma de unu si zero) captate in spatiu de telescoape, astronomii creeaza reprezentari vizuale care altfel ne-ar fi invizibile.

Sunetele din Calea Lactee – obtinute prin sonificare

Dar ce ziceti de experimentarea acestor date primite cu alte simturi, cum ar fi auzul?

Sonificarea este procesul care traduce datele in sunet, iar un nou proiect le aduce pentru prima data ascultatorilor sunetele din Calea Lactee, mai exact din centrul acesteia.

Traducerea incepe in partea stanga a imaginii si se deplaseaza spre dreapta, sunetele reprezentand pozitia si luminozitatea surselor. Lumina obiectelor situate in partea de sus a imaginii este auzita sub forma sunetelor mai inalte, in timp ce intensitatea luminii controleaza volumul.

Stelele si sursele compacte sunt convertite in note individuale, in timp ce norii de gaz si praf produc un bazait in evolutia sunetului.

Crescendo-ul apare atunci cand ajungem in regiunea luminoasa din dreapta jos a imaginii. Aici se afla gaura neagra supermasiva de 4 milioane de mase solare din centrul galaxiei, cunoscuta sub numele de Sagittarius A (stea A) si unde norii de gaz si praf sunt cei mai stralucitori.

Utilizatorii pot asculta datele, sunetele din Calea Lactee, fie „solo”, separat de la Observatorul de raze X Chandra al NASA, Telescopul spațial Hubble si Telescopul spațial Spitzer, sau impreuna ca ansamblu in care fiecare telescop canta ca un instrument diferit.

Fiecare imagine dezvaluie diferite fenomene care au loc in aceasta regiune, la aproximativ 26.000 de ani lumina de Pamant.

Imaginea Hubble contureaza regiunile energetice in care se nasc stelele, in timp ce imaginea in infrarosu a lui Spitzer arata norii stralucitori de praf care contin structuri complexe. Razele X de la Chandra dezvaluie gaz incalzit la milioane de grade rezultat din explozii stelare si expulzari din Sagittarius A.

Proiect extins si in alte zone din univers

In plus fata de sunetele din Calea Lactee, mai precis din centrul acesteia, proiectul a produs si versiuni sonificate ale ramasitelor unei supernove numite Cassiopeia A sau Cas A si a „Pilonilor creatiei” situati in Messier 16.

Sunetul joaca un rol valoros in intelegerea noastra asupra lumii si a cosmosului din jurul nostru. Puteti explora modul in care oamenii de stiinta folosesc Observatorul de raze X Chandra al NASA si alte instrumente din intreaga lume si din spațiu pentru a studia cosmosul prin sunet, pe site-ul Universe of Sound.

Aceasta sonificare a Centrului Galactic, Cas A si M16 a fost condusa de Centrul de raze X Chandra (CXC), ca parte a programului NASA`s Universe of Learning (UoL).

Mai jos gasiti o compilatie NASA a diferitelor sunete din spatiu.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: nasa.gov.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.