creierul din inima
Neurostiinte

Inima ta are un creier propriu!

Inima are propriul „creier”. Acum, oamenii de stiinta au trasat o harta detaliata a acestui creier mic, numit sistemul nervos intracardiac.

Marele sef al inimii este creierul, dar si celulele nervoase din inima au un cuvant de spus. Se considera ca acesti neuroni joaca un rol crucial in sanatatea inimii, ajutand la reglarea fina a ritmului cardiac si, probabil, protejand oamenii impotriva anumitor tipuri de boli cardiace.

Dar pana acum, acest sistem de control local nu a fost cartografiat in detaliu.

Pana de curand, stiinta moderna percepea inima ca fiind doar o pompa care regleaza fluxul de sange in corpurile noastre. Insa, cu mult timp inainte, numeroase culturi au considerat ca inima are o functie mult mai importanta care corespunde gandurilor, emotiilor si spiritului nostru.

Cand vorbim sau impartasim sentimente profunde, spunem ca “vorbim din inima”. Aceasta nu mai este doar o maxima arhaica, ci una cu sustinere faptica.

Acum chiar si stiinta isi da seama ca cele doua organe au mai mult o relatie interactiva, o relatie care are consecinte asupra corpurilor noastre si chiar asupra umanitatii in ansamblu.

inima are un creier in interior

Creierul a fost de obicei considerat a fi centrul de control al corpului, trimitand comenzi prin sistemul nervos catre diferite organe. Dar, in realitate, inima trimite mai multe semnale catre creier decat creierul catre aceasta, influentand emotiile, amintirile, rezolvarea problemelor si functiile cognitive la nivel inalt.

Reteaua de neuroni a inimii este atat de sensibila incat ritmul acesteia devine extrem de ordonat atunci cand experimentam emotii pozitive, dragoste si bucurie.

Dimpotriva, emotiile negative cauzeaza un ritm neregulat si sacadat, ducand la o lipsa de energie si un rationament slab.

Cartografierea creierului din inima

Pentru a putea face o harta a acestui sistem de control local, biologul James Schwaber de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia si colegii sai au scanat inimile de sobolan cu ajutorul unei metode numite microscopie de scanare “knife-edge”. Astfel, ei au creat imagini detaliate ale anatomiei inimii.

Aceste imagini ar putea fi apoi integrate intr-un model 3D al inimii. Oamenii de stiinta au extras, de asemenea, neuroni individuali si au masurat activitatea in fiecare celula.

creierul din inima noastra

Celulele nervoase (galbene) care alcatuiesc „creierul” inimii se grupeaza in jurul varfului inimii reconstituite, langa locul in care vasele de sange intra si ies din organ. Alte culori arata contururile unor zone cardiace distincte, cum ar fi atriul stang (verde), atriul drept (turcoaz), ventriculul stang (albastru) si ventriculul drept (violet).

Masuratorile au ajutat la sortarea neuronilor inimii in grupuri distincte. Cele mai multe dintre aceste grupuri de neuroni puncteaza varful inimii, unde vasele de sange intra si ies.

Odata cu aceasta noua viziune asupra grupurilor individuale, oamenii de stiinta pot incepe sa studieze daca aceste grupuri au sarcini distincte.

Autorii studiului afirma ca harta completa, 3-D, a creierului mic al inimii ar putea duce in cele din urma la terapii specifice care ar putea trata sau preveni bolile de inima.

Cum sa pastram o coerenta intre cele doua organe. Rugaciunea inimii

Scopul dezvoltarii si mentinerii coerentei inima-creier este de a regla aceste doua organe cu frecventa adecvata, creand astfel o armonie care sa permita o functionare optima.

Frecventa ideala este de 0,1 Hz. La aceasta frecventa, este dovedit stiintific ca organismul activeaza enzime care actioneaza pentru intarzierea imbatranirii, imbunatatirea functiei cognitive, stimularea sistemului nostru imunitar si stimularea productiei de DHEA, precursorul tuturor hormonilor.

Deci, cum se realizeaza o frecventa de 0,1 Hz?

coerenta inima creier

Consumul de alimente sanatoase si organice ar trebui sa fie primul pas pe care sa il faceti in acest proces, dar nu este suficient. Intrucat calitatea solului lipseste adesea pentru a oferi nutrienti optimi, suplimentele pot contribui la stimularea necesara pentru a pune in aplicare propria dieta si a atinge coerenta.

Vitamina C, Vitamina K, Magneziul si Calciul sunt substante nutritive de care avem nevoie tot timpul, precum si enzima CoQ10, care este un antioxidant ce promoveaza sanatatea cardiovasculara.

Impreuna cu aceasta dieta sanatoasa, metoda principala pentru activarea coerentei inima-creier este o tehnica de respiratie de 10 secunde. Folosind o rata de respiratie de cinci secunde-inspiratie si cinci secunde-expiratie, experimentand in mod constient gandul si emotia pozitiva, se poate activa coerenta inima-creier.

Aceasta coerenta se poate activa deplin prin “rugaciunea inimii”: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” – inspiratie, “milueste-ma pe mine pacatosul!”- expiratie.

Metoda de pogorare a mintii in inima este partea cea mai interesanta de practicare a rugaciunii inimii. Credinciosul rosteste rugaciunea cu capul plecat in piept, Prin insuflare, atentia urmeaza mai intai miscarea aerului expirat pană in partea de sus a inimii. Astfel, se poate pastra concentrarea fara ca mintea sa rataceasca, ea ramanand alaturi de inima sau chiar poate intra inlauntrul ei.

Metoda nu se refera la o vedere fizica a inimii, ci la sentimentele care trec prin ea si la imaginile mentale care se apropie spre ea din afara.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: sciencenews.org, heartmath.org, gaia.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.