tulburare bipolara creier
Neurostiinte,  Sanatate

Tulburare bipolara – in ce zone din creier se afla starile extreme

Un studiu publicat recent dezvaluie zonele din creier unde sunt localizate starile extreme la care pot ajunge persoanele cu tulburare bipolara.

Starile si emotiile joaca un rol important in viata noastra de zi cu zi. Ele influenteaza chiar si modul in care tratam lucrurile – de exemplu, daca incepem ziua simtindu-ne plini de speranta si plini de energie sau morocanosi si letargici.

Acest lucru poate afecta daca interpretam evenimentele intr-o lumina pozitiva sau negativa.

La persoanele cu tulburare bipolara, totusi, starea de spirit se poate schimba rapid si imprevizibil, astfel incat sa ramana „blocate” intr-o dispozitie scazuta sau ridicata, ceea ce poate avea consecinte semnificative.

Cu toate acestea, cercetatorii nu stiu exact ce provoaca astfel de schimbari extreme de dispozitie.

Acum, un nou studiu, publicat in Biological Psychiatry Global Open Science, a descoperit zonele creierului care influenteaza starea de spirit si raspunsul creierului la placere in tulburarea bipolara.

Este posibil ca aceste noi descoperiri sa conduca intr-o zi la tratamente mai bune.

stari extreme tulburare bipolara

Impulsul dispozitiei la persoanele cu tulburare bipolara

Cu totii experimentam schimbari de dispozitie pe parcursul zilei. Cand suntem intr-o dispozitie buna, avem tendinta de a vedea lucrurile mai favorabil.

Daca se intampla sa experimentam o serie de succese si suntem “pe val”, buna noastra dispozitie se rastoarna in mod similar si castiga avant.

La fel, atunci cand suntem intr-o dispozitie proasta, avem tendinta de a percepe rezultatele proaste ca fiind si mai rele decat in realitate – aceasta dispozitie negativa castiga in mod similar avant si ne poate face sa ne simtim mai rau.

Un astfel de impuls al dispozitiei poate influenta modul in care percepem evenimentele si deciziile pe care le luam.

Imaginati-va ca intrati intr-un restaurant nou pentru prima data. Daca se intampla sa fii intr-o dispozitie fantastica, probabil vei percepe experienta ca mult mai buna decat este in realitate.

Acest lucru va poate influenta asteptarile ca o vizita viitoare va va oferi o experienta similara, pozitiva si va va lasa sa va simtiti dezamagiti daca nu este cazul.

mri

O sabie cu doua taisuri

Procesul prin care starea de spirit influenteaza perceptia experientelor placute sau pline de satisfactii s-a considerat a fi amplificat pentru persoanele cu tulburare bipolara, care pot experimenta stari care pot ajunge rapid la extreme.

Stim din cercetari anterioare ca aceste cicluri extreme de dispozitie pot fi declansate din experientele de viata care implica obiective importante – cum ar fi sa te descurci bine la examene, sa cumperi o proprietate sau sa obtii o promovare.

Acest lucru s-ar putea intampla fie prin atingerea lor, fie prin esecul lor.

Tulburarea bipolara a fost descrisa de cei care o experimenteaza ca pe o sabie cu doua taisuri. Pe langa perioadele de stari de spirit (hipo)maniacale sau depresive fluctuante, multi oameni cu tulburare bipolara urmaresc in mod energic obiective care sunt importante pentru ei si au adesea succes.

Dar ce se intampla in creier atunci cand starile noastre de spirit se schimba de la o secunda la alta ca raspuns la experiente placute?

tulburare bipolara creier

Zonele din creier corespunzatoare starilor de spirit extreme

Experientele placute si pline de satisfactii activeaza circuite specifice din creier care implica o substanta neurochimica numita dopamina.

Acest lucru ne ajuta sa invatam ca experienta a fost pozitiva si ca ar trebui sa repetam ​​actiunile care dau nastere acestei experiente placute.

O modalitate de a masura raspunsul creierului la recompensa este de a examina activitatea in striatul ventral – zona cheie a sistemului nostru de recompensa responsabila de sentimentul de placere.

Studiul de fata si-a propus sa afle ce se intampla in striatul ventral la 21 de participanti cu tulburare bipolara si la 21 de participanti de control atunci cand apar schimbari momentane de dispozitie.

Cercetatorii au vrut sa evalueze acest lucru la ordinul secundelor, ca raspuns la recompensele monetare.

Participantii au fost rugati sa joace un joc pe computer, care implica jocuri de noroc pentru a castiga sau a pierde sume reale de bani, in timp ce se aflau intr-un scaner cerebral.

S-a folosit o tehnica numita imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) pentru a masura fluxul de sange in creierul participantilor pentru a determina zonele active.

S-a folosit, de asemenea, un model matematic pentru a calcula „momentul” de dispozitie al participantilor – cat de bine s-au simtit cand au continuat sa castige.

La toti participantii, s-a observat o activitate crescuta a creierului intr-o zona a acestuia care este implicata in experienta si constientizarea starilor de dispozitie tranzitorii – insula anterioara.

Cu toate acestea, se dovedeste ca in perioadele de impuls ascendent, in care participantii au castigat de multe ori, striatul ventral a aratat un semnal puternic, pozitiv numai la participantii cu tulburare bipolara.

Aceasta inseamna ca participantii cu tulburare bipolara au experimentat un sentiment sporit de recompensa.

De asemenea, s-a constatat ca nivelul de comunicare dintre striatul ventral si insula anterioara a fost redus la participantii cu tulburare bipolara.

In grupul de control, atat striatul ventral, cat si insula anterioara au inceput sa se uneasca.

Acest lucru sugereaza ca participantii de control sunt mai capabili sa-si pastreze starea de spirit in minte atunci cand percep recompensele intr-o anumita sarcina.

cerc vicios

De ce persoanele cu tulburare bipolara pot ramane blocate intr-un cerc vicios

Astfel, desi participantii ar putea considera ca este plin de satisfactii sa castige, credem ca au fost mai constienti de faptul ca acest lucru i-a adus intr-o dispozitie mai buna.

Acest lucru i-ar putea ajuta sa se adapteze rapid la un mediu care se schimba (in bine sau in rau) si ii poate proteja de asteptarile forte mari de a obtine o recompensa viitoare.

Pe de alta parte, acest lucru a fost opusul pentru participantii cu tulburare bipolara. Aceasta inseamna ca au fost mai putin capabili sa-si pastreze starea de spirit in functie de cat de incitante sau placute au gasit recompensele.

Aceste descoperiri pot ajuta la explicarea motivului pentru care persoanele cu tulburare bipolara pot ramane blocate intr-un cerc vicios in care starea lor de spirit creste si, uneori, ii determina sa isi asume riscuri mai mari decat de obicei.

Acelasi mecanism care declanseaza o dispozitie pozitiva poate declansa si un ciclu negativ al dispozitiei.

Daca aveti o serie de castiguri si pierdeti in mod neasteptat, starea de spirit se poate schimba spre un ciclu negativ, asteptarile devin negative si comportamentul se schimba in consecinta.

Cu toate acestea, studiile viitoare vor trebui sa investigheze mai precis ciclurile de dispozitie negative.

Descoperirile pot ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unor interventii care sa ii determine pe oamenii cu tulburare bipolara sa-si decupleze mai bine starea de spirit de perceptiile si deciziile lor, fara a diminua experientele interesante.

Deoarece neuronii dopaminergici sunt strans legati de striatul ventral, va fi interesant de vazut daca medicamentele cu dopamina ar putea ameliora aceasta partinire a dispozitiei.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: sciencealert.com, sciencedaily.com, neuroscientificallychallenged.com.

Foto: Wikipedia.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.