
Drumul spre Atlantida, pe un munte submarin?
Straniul „drum din caramida galbena” catre Atlantida a fost descoperit pe varful unui munte submarin antic, cel putin asa au reactionat oamenii de stiinta cand au dat peste el.
O echipa de biologi marini si-a dat seama ca nu se poate afla in Kansas, dupa ce a descoperit ceea ce parea a fi un drum de caramida galbena in varful unui munte submarin din apropierea Hawaii.
Cercetatorii au remarcat ca rocile aminteau de o lume fictiva, sau poate nu, foarte diferita: drumul catre Atlantida.
Stancile galbene, separate una de cealalta in unghiuri de 90 de grade, formeaza o fasie ingusta si arata ca si cum ar fi fost sculptate si aranjate de maini umane.
Ce a vazut de fapt echipa de cercetare in varful unui munte
Desi arata ca si cand ar fi facut de om, drumul aparent asfaltat a fost pur si simplu rezultatul natural al activitatii vulcanice stravechi, la mii de metri sub suprafața apei, au declarat cercetatorii.
In varful unui munte, Nootka Seamount, echipa a observat o formatiune de „albie uscata”, acum identificata ca un flux fracturat de roca hialoclastita (o roca vulcanica formata din eruptii de inalta energie in care multe fragmente de roca se aseaza pe fundul marii).
Diviziunile remarcabile ca de caramida dintre roci sunt probabil rezultatul coincidentei tensiunilor de incalzire si racire de la mai multe eruptii vulcanice de-a lungul a milioane de ani, a adaugat echipa.
Cercetatorii au urmat acest straniu drum submarin in timp ce pilotau un vehicul operat de la distanta in jurul Monumentului National Marin Papahanaumokuakea.
Aceasta este o zona de conservare protejata care cuprinde aproximativ 582.578 mile patrate (1.508.870 kilometri patraii) din Oceanul Pacific la nord-vest de Hawaii.
Expediția face parte din programul de explorare Nautilus al Ocean Exploration Trust si are ca scop investigarea muntilor submarini antici de langa creasta Liliʻuokalani, la marginea vestica a monumentului.
Unul dintre obiectivele principale ale echipei este de a colecta mostre geologice din muntii subacvatici din zona – munti subacvatici formati in urma activitatii vulcanice – pentru a intelege mai bine varsta si originea acestora.
Invatarea acestui lucru poate oferi, de asemenea, noi perspective asupra formarii Insulelor Hawaii, au scris cercetatorii pe site-ul web Nautilus.
Echipa va colecta, de asemenea, probe microbiene, pentru a studia ce tipuri de organisme ciudate au reusit sa prospere in apropierea vulcanilor adanci, subacvatici, din Pacific.
„Explorarea acestei zone care nu a fost cercetata pana acum ii ajuta pe oamenii de stiinta sa arunce o privire mai profunda asupra vietii de pe si din interiorul versantilor stancosi ai acestor munti submarini adanci si antici”, a declarat echipa de cercetare.
Drumul spre Atlantida ramane deocamdata un mister
Desi initial au fost uimiti sperand sa realizeze o descoperire epocala, cercetatorii au realizat ca deocamdata Atlantida ramane unul din marile mistere ale omenirii, ale civilizatiei si ale istoriei lumii.
Cu toate acestea, expeditiile anterioare de la bordul navei de cercetare Nautilus au scos la iveala o multime de ciudatenii marine tulburatoare.
In timpul unei excursii din 2018 la Monumentul National Marin Papahanaumokuakea, cercetatorii au ramas uimiti in fata unei creaturi ciudate, cu ochi patrunzatori, care parea sa-si schimbe forma in timp ce se afla in fata camerei.
Mai tarziu, acestia au identificat creatura ca fiind o anghila (Eurypharynx pelecanoides), un peste incredibil, cu gura mare, care isi poate deschide maxilarul masiv pentru a inghiti o prada chiar mai mare decat el.
In concluzie, cercetatorii care controlau vehiculul operat la distanta in timpul acelei expeditii au raspuns la privelistea ciudata din fata lor cu o referinta culturala.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: livescience.com, independent.co.uk, geologyin.com, nautiluslive.org.
Credit foto: The Ocean Exploration Trust/E/V/Nautilus/Captura YouTube.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

