structura misterioasa Grecia
Arheologie

Structura misterioasa circulara gasita in Grecia

O structura misterioasa, un monument remarcabil de piatra in forma de inel, vechi de 4.000 de ani, a fost descoperit pe un deal din insula greceasca Creta.

Structura misterioasa din epoca bronzului de 1.800 de metri patrati a fost gasita in varful dealului Papoura, la nord-vest de orasul Kastelli, si a fost dezgropata in timpul lucrarilor de excavare pentru un proiect major de constructie a unui aeroport.

Situl este acum investigat de arheologi care cred ca ar fi putut avea un scop ritualic sau religios.

Structura misterioasa labirintica este formata din opt inele concentrice de piatra, cu o grosime medie de 1,4 metri, unele inca aflandu-se la inaltimi de pana la 1,7 metri.

structura misterioasa sanctuar

Carei perioade apartine acest sanctuar

Arhitectii noii structuri proveneau din cultura minoica din Creta, care este cunoscuta pentru sanctuarele sale de varf, locurile de deal si munti despre care se crede ca au fost folosite in ritualuri antice.

Aceste situri contin adesea exemple rafinate de arta minoica, inclusiv arhitectura religioasa, figurine de teracota cu animale si oameni si, in unele cazuri, parti ale corpului detasate – denumite „membre votive” care au fost oferite in rugaciune sau ca multumiri pentru vindecare.

Dar nu este clar daca structura misterioasa circulara de pe dealul Papoura s-ar califica ca un sanctuar de varf – in afara de locatia pe varful dealului, este diferita de orice alta structura minoica gasita pana in prezent.

Intr-un anunt, Ministerul Culturii din Grecia sugereaza ca „s-ar putea sa fi fost folosita periodic pentru eventuale ceremonii rituale care implica consumul de mancare, vin si poate ofrande”, din cauza cantitatii mari de oase de animale gasite in interior.

Principala perioada de utilizare a structurii, 2000–1700 i.Hr., se incadreaza in perioada minoica mijlocie. In acest timp, populatiile de pe insula au crescut dramatic, in special in Knossos, Phaistos si Malia.

Odata cu acest boom a inceput constructia emblematicelor palate minoice din Creta, pentru a satisface nevoile societatii in crestere.

Palatele au fost construite in locuri care au fost folosite pentru ceremonii comunale de mii de ani. In jurul anilor 1750–1700 i.Hr., multe structuri au fost distruse; teoria principala: cutremurele.

descoperire

Structura misterioasa protejata de Ministerul Culturii

Dupa 1450 i.Hr., insula a devenit dominata de micenieni din Grecia continentala, iar multe dintre sanctuarele de varf care erau raspandite in cultura minoica nu au mai fost folosite.

Ramasitele de ceramica din perioada neopalatiala (in jurul anilor 1750–1470 i.Hr.) ii fac pe arheologi sa creada ca situl ar fi putut fi folosit in continuare pana in minoicul mijlociu.

Este o sarcina dificila de planificare a constructiei in Grecia, unde planurile sunt adesea zadarnicite de descoperirea unui alt sit istoric antic.

Numai proiectul aeroportului Kastelli a dus deja la descoperirea a cel putin 35 de situri arheologice nou suprafatate, potrivit Ministerului Grec al Culturii.

Ministerul a dorit sa linisteasca publicul ca structura misterioasa va fi ferita de constructia moderna, cel putin deocamdata.

„Aceasta este o descoperire unica de mare interes. Exista solutii, astfel incat cercetarile arheologice ale monumentului sa fie finalizate si sa fie complet protejat”, a spus arheologul Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii.

„Prioritatea noastra a tuturor este protectia monumentului… Cu totii intelegem importanta si valoarea mostenirii culturale”.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: sciencealert.com, livescience.com, news.com.

Foto: Greek Culture Ministry.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.