furnica descoperita
Biologie

Furnica captivanta de culoare albastra descoperita in India

Nimic asemanator furnicilor comune rosii, negre sau maro, o furnica albastra uimitoare a fost descoperita in satul Yingku din Arunachal Pradesh, nord-estul Indiei.

Aceasta noua specie de furnica apartine genului rar Paraparatrechina si a fost numita Paraparatrechina neela. Cuvantul „neela” inseamna culoarea albastra in majoritatea limbilor indiene – un tribut potrivit pentru culoarea unica a furnicii.

Entomologii Dr. Priyadarsanan Dharma Rajan si Sahanashree R, de la Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment (ATREE) din Bengaluru, impreuna cu Aswaj Punnath de la Universitatea din Florida, au colaborat pentru a descrie noile specii remarcabile.

Descrierea stiintifica a furnicii este publicata in revista cu acces deschis ZooKeys.

descoperire noua

Cum a fost descoperita noua specie de furnica

„Intr-o seara, in timp ce exploram o scorbura la o altitudine de aproximativ 10 metri, intr-o pista abrupta de vite din satul indepartat Yinku, ceva a stralucit in amurg.

Cu lumina slaba disponibila, doua insecte au fost trase intr-un aspirator. Spre surprinderea noastra, am gasit mai tarziu ca erau furnici”, au spus cercetatorii.

Furnica a fost gasita in timpul unei expeditii in valea Siang din Arunachal Pradesh pentru a se reevalua biodiversitatea dupa „Expeditia Abhor” veche de un secol.

Expeditia originala Abor din perioada stapanirii coloniale in India a fost o expeditie militara punitiva impotriva indigenilor de acolo in 1911-1912.

O echipa stiintifica a insotit si expeditia militara, pentru a documenta istoria naturala si geografia Vaii Siang.

Expeditia a intampinat mai multe provocari, inclusiv un teren ostil, conditii meteorologice dificile si rezistenta din partea triburilor locale.

In ciuda provocarilor, cercetatorii au reusit sa exploreze si sa mapeze parti mari din regiunea Vaii Siang, catalogand fiecare planta, broasca, soparla, peste, pasare, mamifer si insecte pe care le-au gasit, cu descoperirile publicate in mai multe volume din 1912 pana in 1922 in Records of the Indian Museum.

furnica valea siang

Despre Valea Siang

Acum, un secol mai tarziu, o echipa de cercetatori de la ATREE si o echipa de documentare de la Felis Creations Bangalore s-au imbarcat intr-o serie de expeditii sub sigla „Expeditia Siang”, pentru a cerceta si a documenta biodiversitatea regiunii.

„Cuibarita intr-un punct fierbinte al biodiversitatii din Himalaya, Valea Siang din Arunachal Pradesh prezinta o lume a diversitatii fara egal, o mare parte din ea inca de explorat.

Cu toate acestea, aceasta bogatie, atat culturala, cat si ecologica, se confrunta cu amenintari fara precedent.

„Proiectele de infrastructura la scara larga, cum ar fi baraje, autostrazi si instalatii militare, impreuna cu schimbarile climatice, modifica rapid valea.

Impactul se extinde dincolo de vale insasi, deoarece acesti munti joaca un rol critic nu numai in sustinerea propriilor ecosisteme diverse, ci si in asigurarea bunastarii a milioane de oameni care traiesc in aval”, a spus Dharma Rajan, autorul corespondent al lucrarii.

furnica specie noua

Furnica albastra

Paraparatrechina neela este o furnica mica, cu o lungime totala mai mica de 2 mm. Corpul sau este predominant albastru metalic, cu exceptia antenelor, mandibulelor si picioarelor.

Capul este subtriunghiular cu ochi mari si are o gura triunghiulara (mandibula) cu cinci dinti. Aceasta specie de furnica are o culoare albastra metalica distincta, care este diferita de orice alta specie din genul sau.

Albastrul este relativ rar in regnul animal. Diverse grupuri de vertebrate, inclusiv pesti, broaste si pasari, precum si nevertebrate, cum ar fi paianjeni, muste si viespi, prezinta culoarea albastra.

La insecte, este adesea produsa prin aranjarea nanostructurilor fotonice biologice, care creeaza culori structurale mai degraba decat sa fie cauzate de pigmenti.

In timp ce colorarea albastra este frecvent observata la unele insecte precum fluturi, gandaci, albine si viespi, este relativ rara la furnici.

Din cele 16.724 de specii si subspecii de furnici cunoscute la nivel mondial, doar cateva prezinta o culoare albastra sau irizatie.

Descoperirea Paraparatrechina neela contribuie la bogatia diversitatii furnicilor si reprezinta biodiversitatea unica din Himalaya de Est, iar coloratia sa albastra ridica intrebari interesante.

Ajuta furnica in comunicare, camuflaj sau alte interactiuni ecologice? Aprofundarea in evolutia acestei coloratii vizibile si a conexiunilor sale cu elevatia si biologia Paraparatrechina neela prezinta o cale interesanta pentru cercetare.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: phys.org, iflscience.com, forbes.com.

Credit foto: Sahanashree R, Ranjith AP.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.