magnetar ciudat
Astronomie,  Fizica

Magnetar care s-a trezit dupa 10 ani si se comporta ciudat

Una dintre cele mai ciudate stele magnetice (magnetar) din galaxia noastra, Calea Lactee, tocmai a devenit si mai ciudata.

Este un magnetar numit XTE J1810-197 si a fost descoperit in 2003 doar scuipand in mod dezgustator unde radio. In 2008, pur si simplu… s-a oprit si aproape a disparut din perspectiva noastra.

Apoi, in 2018, s-a trezit din nou. Numai ca de data aceasta, era ceva ciudat in legatura cu radiatia pe care o emitea.

Acum, oamenii de stiinta au analizat acele unde radio in doua lucrari separate, iar rezultatele sunt absurde. Acele emisii electromagnetice de joasa frecventa sunt intortocheate intr-un mod pe care nu l-am vazut pana acum, iar steaua pare sa se clatine.

„Spre deosebire de semnalele radio pe care le-am primit de la alte magnetare, acesta emite cantitati enorme de polarizare circulara care se schimba rapid”, spune astrofizicianul Marcus Lower de la CSIRO din Australia, care a condus prima lucrare. „Nu mai vazusem niciodata asa ceva”.

„Ne asteptam sa vedem unele variatii in polarizarea emisiei acestui magnetar, asa cum stiam acest lucru de la alte magnetare”, explica Gregory Desvignes de la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie (MPIfR) din Germania, care a condus cea de-a doua lucrare.

„Dar nu ne asteptam ca aceste variatii sa fie atat de sistematice, urmand exact comportamentul care ar fi cauzat de clatinarea stelei”.

ce este un magnetar

Ce este un magnetar

Toate stelele sunt speciale in felul lor, dar magnetarele sunt probabil cele mai ciudate dintre cele mai ciudate.

Sunt stele neutronice foarte tinere, care sunt ele insele nucleele prabusite ale stelelor masive moarte care au devenit supernove si au ejectat cea mai mare parte a materialului lor intr-o explozie colosala.

Miezul care ramane se prabuseste sub gravitatie si este dens – de pana la 2,3 ori masa Soarelui, strivit intr-o minge de doar 20 de kilometri diametru.

In urma acestui proces de colaps, stelele neutronice poseda pentru scurt timp un camp magnetic extraordinar de puternic.

Ele sunt practic cele mai magnetice lucruri din Univers, cu campuri magnetice de 1.000 de ori mai puternice decat cele ale unei stele neutronice normale si de un cvadrilion de ori mai puternice decat cele ale Pamantului.

Acest lucru le face sa se comporte putin ciudat. De exemplu, oamenii de stiinta cred ca remorcherul constant purtat intre campul magnetic si gravitatia unui magnetar face ca acesta sa erupa din cand in cand in cutremure uriase, trimitand explozii de unde radio pe care le numim explozii radio rapide.

Deci, doar a fi un magnetar face din XTE J1810-197 un ciudat, chiar si fara stralucirile inselatoare (aprinsa-stinsa-iar aprinsa). Activitatea recenta este insa fara precedent – ​​si ar putea oferi o noua perspectiva asupra acestor stele misterioase.

magnetar misterios

Ce s-a descoperit cu ajutorul polarizarii

Lower, Desvignes si colegii lor au masurat o proprietate a luminii emise de stea cunoscuta sub numele de polarizare (vezi video).

Atunci oscilatia luminii care ajunge la noi este orientata intr-o directie preferata. Este normal ca lumina acestui magnetar sa fie polarizata, rotita de campul magnetic puternic prin care trebuie sa treaca pentru a ajunge la noi.

In mod normal, magnetarele emit in mare parte lumina polarizata liniara, cu o cantitate mica de lumina polarizata circular care calatoreste intr-un model in spirala. Lower si echipa sa au descoperit ca XTE J1810-197 emite cantitati uriase de lumina polarizata circular.

Teoria sugereaza ca acest lucru se poate intampla atunci cand lumina trebuie sa calatoreasca printr-o „supa” groasa si supraincalzita de particule care pot fi gasite in campul magnetic al unei stele neutronice. Comportamentul lui XTE J1810-197 nu se potriveste tocmai cu aceasta predictie, dar cercetatorii au cateva idei.

„Rezultatele noastre sugereaza ca exista o plasma supraincalzita deasupra polului magnetic al acestui magnetar, care actioneaza ca un filtru polarizant”, spune Lower. „Cum face plasma exact acest lucru ramane inca de stabilit.”

despre polarizare

Un magnetar cu precesie amortizata

Intre timp, Desvignes si echipa sa au descoperit ca polarizarea a relevat o schimbare in orientarea magnetarului in raport cu Pamantul.

Cu alte cuvinte, parea ca se clatina, sau se preceseaza, ca un titirez. Dar si acest lucru a devenit surprinzator: in urmatoarele cateva luni, precesia s-a amortizat semnificativ si, in cele din urma, s-a oprit complet.

Cercetatorii cred ca acest lucru ar putea fi din cauza unei rupturi la suprafata stelei. Acest lucru ar putea-o face sa se clatine temporar si, de asemenea, sa produca particule supraincalzite in campul magnetic.

Dar daca acesta este cazul si este, de asemenea, normal pentru magnetare, atunci s-ar putea sa puna in valoare teoria potrivit careia magnetarele arunca exploziile radio rapide, rare, repetate, pe care noi le detectam ocazional.

Pe de alta parte, comportamentul ar putea dezvalui ceva nou despre unele dintre cele mai extreme obiecte din Univers.

„Precesia amortizata a magnetarelor ar putea arunca lumina asupra structurii interioare a stelelor neutronice, care este in cele din urma legata de intelegerea noastra fundamentala a lucrurilor”, spune astrofizicianul Lijing Shao de la Universitatea din Peking.

Va trebui doar sa ne uitam in continuare pentru a vedea cum se vor comporta in continuare aceste stele moarte extrem de ciudate.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: sciencealert.com, nature.com, uniladtech.com.

Foto: Carl Knox, OzGrav/Swinburne University of Technology, CSIRO, Gregory Desvignes/MPIfR.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.