Sarcina – schimbari profunde ale creierului descoperite recent
In sarcina, corpul uman sufera modificari fiziologice profunde, iar creierul nu face exceptie.
Cercetatorii in domeniul neurostiintelor din SUA au furnizat acum prima harta detaliata a creierului uman de-a lungul gestatiei.
Descoperirea se bazeaza pe modificarile neurologice ale unei mame care a primit pentru prima data instantanee ale creierului ei inainte, in timpul si dupa sarcina.
Pe masura ce sarcina a avansat, cercetatorii au observat o micsorare pe scara larga a materiei cenusii, care este tesutul cerebral ce include corpurile neuronilor.
Desi micsorarea unor parti ale creierului ar putea parea infricosatoare, aceste schimbari sunt probabil cele mai bune. Ele pot reflecta o reconectare a tesutului finit al creierului pentru maternitate.
Oamenii de stiinta au descoperit ca legaturile dintre neuroni, care alcatuiesc materia alba, au avut o conectivitate mai crescuta in ultimele doua trimestre de sarcina.
Schimbarea larg raspandita a volumului materiei cenusii corticale a avut loc in pas cu inaintarea saptamanii gestationale. Culorile mai inchise indica regiunile cele mai afectate de tranzitia sarcinii.
Cand circuitele neuronale sunt reglate fin din orice motiv, materia cenusie tinde sa fie diminuata, in timp ce conexiunile din materia alba cresc, permitand informatiilor sa circule in jurul creierului mai eficient.
Cercetatorul in neurostiinte, Emily Jacobs de la Universitatea din California Santa Barbara, compara procesul cu cioplirea unei sculpturi a lui Michelangelo – David.
Artistul incepe cu un bloc mare de marmura, explica ea, dar printr-o slefuire atenta se transforma intr-o piesa de arta rafinata.
„Nu am fost niciodata martori in mijlocul acestei metamorfoze de la nivelul creierului”, a spus Jacobs intr-un briefing de presa.
„Am putut observa schimbari majore in volumul materiei cenusii, grosimea corticala, microstructura substantei albe si volumul ventriculului, pe masura ce totul s-a desfasurat saptamana de saptamana”.
Sarcina si plasticitatea creierului
Principalele tracturi de substanta alba au demonstrat o integritate microstructurala in crestere in timpul sarcinii.
Nu cu mult timp in urma, oamenii de stiinta obisnuiau sa creada ca un creier uman este „conectat” cu circuite fixe de neuroni.
Acum stim mai bine. Creierul este de fapt cablat moale, ceea ce inseamna ca este plastic si maleabil, suferind modificari semnificative pe masura ce invatam si imbatranim.
Ideea de plasticitate a luat cu asalt domeniul neurostiintei, iar acum, o alta revolutie este la orizont.
Pana in prezent, abia 2% dintre studiile de neuroimagistica mentioneaza hormonii sexuali ca factori de influenta, chiar daca putinele lucrari care sunt publicate sugereaza ca exista o asociere semnificativa statistic intre steroizii sexuali si modificarile din creier.
In 2024, de exemplu, cercetatorii au documentat in detaliu schimbarile structurale care au loc in creier pe masura ce hormonii se schimba in timpul menstruatiei.
Dar exista doar o mana de studii care au investigat ce se intampla cu creierul in timpul sarcinii, conform neurologului Elizabeth Chrastil de la Universitatea din California, Irvine.
In 2017, cercetatorii au aratat ca sarcina a coincis cu reduceri semnificative ale materiei cenusii, iar in 2022, un studiu ulterior cu 28 de voluntari a descoperit ca hormonii de sarcina au schimbat modul in care sunt conectate retelele creierului.
„Sunt atat de multe lucruri despre neurobiologia sarcinii pe care inca nu le intelegem si nu pentru ca femeile sunt prea complicate; si nu pentru ca sarcina este un nod gordian”, a spus Jacobs.
„Este un produs secundar al faptului ca stiintele biomedicale au ignorat istoric sanatatea femeilor. Suntem in 2024 si aceasta este prima observatie pe care o avem privind aceasta tranzitie neurobiologica fascinanta”.
Noul studiu – un prim pas spre fascinanta neurobiologie
Noul studiu RMN a urmarit o femeie de 38 de ani, care nu avusese copii inainte si care a suferit fertilizare in vitro (FIV) pentru a ramane insarcinata.
Femeia participanta la studiu a suferit in total 26 de scanari RMN, inclusiv patru scanari cu trei saptamani inainte de conceptie, scanari multiple in primul, al doilea si al treilea trimestru si sapte scanari in cei doi ani postpartum.
Cercetatorii au luat, de asemenea, probe de sange de la participanta pe parcursul acestei perioade.
In timpul sarcinii, peste 80 la suta din regiunile creierului examinate de neurologii au aratat reduceri ale materiei cenusii de aproximativ 4 la suta, in medie, desi totul a revenit la normal la sfarsitul sarcinii.
Aceasta este aproximativ aceeasi amploare a schimbarii observate in timpul pubertatii, spun autorii.
Cum se leaga aceste modificari ale creierului cu schimbarile comportamentale nu se stie.
Tot ce avem in acest moment sunt studiile pe animale la care sa ne referim, iar majoritatea dintre acestea sunt efectuate pe creierul masculin.
La rozatoarele gravide, unele studii au descoperit ca o crestere a estrogenului si a progesteronului reprogrameaza circuitele cerebrale, cum ar fi hipotalamusul, ceea ce sporeste sensibilitatea mamei la mirosurile si sunetele puilor ei nou-nascuti.
Poate ca ceva similar se intampla la oameni, desi fiziologia noastra este mai complexa, iar descoperirile in randul rozatoarelor s-ar putea sa nu aiba legatura.
„Aceasta lucrare deschide intr-adevar mai multe intrebari decat raspunsuri, pentru ca de fapt incepem sa intrezarim ce inseamna asta pentru depresia postpartum sau… cum poate sarcina sa ajute la atenuarea unor lucruri precum migrenele?” a afirmat Chrastil.
Studiul a fost publicat in Nature Neuroscience.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: sciencealert.com, nature.com, theguardian.com.
Credit foto: Laura Pritschet, Daniela Cossio.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.