Continentul de pe Terra care se ridica poate genera efecte uriase
Continentul Antarctica pierde greutate, acest lucru permitandu-i sa se ridice din ocean oarecum ca un burete candva strivit, iar acum liber sa se extinda din nou.
Acea greutate este reprezentata de gheata acestuia.
Procesul se numeste ridicare post-glaciara, iar noi cercetari sugereaza ca va avea un impact masiv asupra viitoarei cresteri globale a nivelului marii.
Acest proces ar putea reduce contributia Antarcticii cu pana la 40 la suta sau ar putea inrautati lucrurile mult, in functie de cat de multi combustibili fosili care capteaza caldura si topesc gheata continuam sa eliberam.
„Cu aproape 700 de milioane de oameni care traiesc in zonele de coasta si costul potential al cresterii nivelului marii ajungand la trilioane de dolari pana la sfarsitul secolului, intelegerea efectului de domino al topirii ghetii din continentul Antarctica este cruciala”, a spus glaciologul Natalya Gomez de la Universitatea McGill.
Si in ultimii cativa ani, gheata din Antarctica a ramas incapatanat de scazuta.
Ce au descoperit cercetatorii
Gomez si colegii sai au examinat mantaua Pamantului de sub calota de gheata a Antarcticii si au gasit-o deosebit de moale in unele zone cheie.
Datele seismice au aratat ca acest nivel ridicat de vascozitate creeaza ridicarea neasteptat de rapida a terenului.
„Masuratorile noastre arata ca pamantul solid care formeaza baza calotei de gheata a Antarcticii isi schimba forma surprinzator de rapid”, a afirmat geologul Terry Wilson de la Universitatea de Stat din Ohio.
„Ridicarea terenului din gheata redusa de la suprafata are loc in decenii, mai degraba decat in mii de ani”.
Echipa de cercetare a folosit apoi un model 3D pentru a simula cresterea nivelului marii din cauza schimbarii masei de uscat a Antarcticii in diferite scenarii.
Daca nivelurile de incalzire sunt mentinute la un nivel scazut, aceasta contribuie la cresterea nivelului marii cu pana la 1,7 metri (5,6 picioare) pana in 2500, dar aceasta poate ajunge pana la 19,5 metri daca continuam sa permitem ca incalzirea globala sa creasca fara incetare.
Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand retragerea calotei de gheata depaseste ridicarea, mai multa apa ajunge sa fie expulzata in oceane.
Dar daca reusim sa incetinim aceasta topire, continentul va ridica o parte din gheata departe de apele oceanice mai calde, permitandu-i sa fie conservata mai mult timp.
„Acest studiu marcheaza o descoperire in capacitatea noastra de a anticipa mai bine impactul schimbarilor climatice asupra marii si de a informa o politica eficienta de mediu”, a spus glaciologul Rob DeConto de la Universitatea din Massachusetts.
Parti ale Terrei ce pot fi afectate de pierderea ghetii din continentul Antarctica
Intrucat Pamantul nu este o sfera perfect neteda, diferite parti ale planetei noastre vor experimenta impacturi unice la nivelul marii datorita particularitatilor gravitationale, rotationale si geologice.
„Rezultatele noastre sustin si mai mult descoperirile recente conform carora insulele de la latitudine joasa si siturile de coasta deja afectate de cresterea nivelului marii vor experimenta o crestere mai mare decat media nivelului marii asociata cu pierderea ghetii din continentul Antarctica, indiferent de scenariul pierderii ghetii”, a explicat Gomez si echipa.
„Aceasta constatare evidentiaza nedreptatea climatica fata de natiunile ale caror emisii sunt scazute, in timp ce expunerea si vulnerabilitatea lor la cresterea nivelului marii sunt ridicate”.
Exista inca multa incertitudine in acest model, avertizeaza cercetatorii, in special din cauza lipsei de date seismice din Antarctica de Vest.
Si aceste estimari nici macar nu tin cont de ceea ce se intampla cu gheata din Groenlanda si muntii de pe Terra.
„Pentru a ne documenta cat de repede se schimba lumea noastra, este foarte important sa continuam sa ne dezvoltam capacitatea de a face predictii mai sigure, care este singura cale care ne va permite sa ne indreptam spre viitor intr-un mod semnificativ”, explica Wilson.
Zone deja afectate si ce se poate face
Cresterea nivelului marii afecteaza deja insulele joase precum cele din Kiribati.
Cea mai mare parte din Tarawa de Sud se afla la mai putin de 3 metri deasupra nivelului marii, unde satenii din Temaiku au incercat fara succes sa retina oceanul cu saci de nisip, acesta inundand casele si patrunzand in solurile culturilor si in fantani.
Intre timp, zonele umede sunt prinse intre cresterea apei si infrastructura umana, cum ar fi drumurile.
Pierderea acestor ecosisteme, care filtreaza apa si controleaza eroziunea, va insemna ca aceste cresteri mai mari ale nivelului marii vor lovi aceste zone si mai puternic.
„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera va permite ca revenirea pamantului solid sa joace un rol mai important in conservarea mai multor calote glaciare de pe continentul Antarctica si in evitarea impactului cel mai rau si inechitabil al schimbarilor climatice viitoare asupra coastelor globale”, concluzioneaza Gomez si colegii.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: sciencealert.com, scitechdaily.com, new.nsf.gov.
Foto: Gomez et al., Science Advances, 2024.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.