
Pitica alba – poate exista viata dupa moartea unei stele?
Cand o stea precum Soarele nostru moare, nu mai ramane decat un miez expus – o pitica alba. O planeta care orbiteaza o pitica alba reprezinta o oportunitate promitatoare pentru a determina daca viata poate exista dupa moartea stelei sale, potrivit cercetatorilor de la Cornell University.
Intr-un studiu publicat in luna septembrie 2020 in Astrophysical Journal Letters, oamenii de stiinta arata cum viitorul telescop spatial James Webb al NASA ar putea gasi semne de viata pe planete asemanatoare Pamantului care orbiteaza pitice albe.
O planeta care orbiteaza o stea mica produce semnale atmosferice puternice atunci cand trece in fata sau „tranziteaza” steaua ei gazda. Pitica alba duce acest lucru la extrem: este de 100 de ori mai mica decat soarele nostru, aproape la fel de mica ca Terra, oferind astronomilor o ocazie rara de a caracteriza planetele stancoase.
„Daca exista planete stancoase in jurul piticelor albe, am putea observa semne de viata pe ele in urmatorii cativa ani”, a declarat autorul corespondent Lisa Kaltenegger, profesor asociat de astronomie la Colegiul de Arte si Stiinte si director al Institutului Carl Sagan.
Co-autorul Ryan MacDonald, asociat de cercetare la institut, a declarat ca Telescopul spatial James Webb, programat sa fie lansat in octombrie 2021, este plasat in mod unic pentru a gasi semne de viata pe exoplanetele stancoase.


One Comment
johny69
slaba speranta sa mai existe viata pe o planeta situata in aria unui soare ce trece prin faza prezentata de giganta rosie a carui atmosfera va parjoli o arie egala cu orbita lui Marte….!