pitica alba poate sustine viata
Astronomie

Pitica alba – poate exista viata dupa moartea unei stele?

Cand o stea precum Soarele nostru moare, nu mai ramane decat un miez expus – o pitica alba. O planeta care orbiteaza o pitica alba reprezinta o oportunitate promitatoare pentru a determina daca viata poate exista dupa moartea stelei sale, potrivit cercetatorilor de la Cornell University.

Intr-un studiu publicat in luna septembrie 2020 in Astrophysical Journal Letters, oamenii de stiinta arata cum viitorul telescop spatial James Webb al NASA ar putea gasi semne de viata pe planete asemanatoare Pamantului care orbiteaza pitice albe.

O planeta care orbiteaza o stea mica produce semnale atmosferice puternice atunci cand trece in fata sau „tranziteaza” steaua ei gazda. Pitica alba duce acest lucru la extrem: este de 100 de ori mai mica decat soarele nostru, aproape la fel de mica ca Terra, oferind astronomilor o ocazie rara de a caracteriza planetele stancoase.

„Daca exista planete stancoase in jurul piticelor albe, am putea observa semne de viata pe ele in urmatorii cativa ani”, a declarat autorul corespondent Lisa Kaltenegger, profesor asociat de astronomie la Colegiul de Arte si Stiinte si director al Institutului Carl Sagan.

Co-autorul Ryan MacDonald, asociat de cercetare la institut, a declarat ca Telescopul spatial James Webb, programat sa fie lansat in octombrie 2021, este plasat in mod unic pentru a gasi semne de viata pe exoplanetele stancoase.

„Cand observam planete asemanatoare Pamantului care orbiteaza in jurul piticelor albe, Telescopul spatial James Webb poate detecta apa si dioxidul de carbon in cateva ore”, a spus MacDonald. „Doua zile de observatii cu acest telescop puternic ar permite descoperirea gazelor care ar putea sustine viata, cum ar fi ozonul si metanul.”

descoperire pitica alba

Prima planeta descoperita care orbiteaza o pitica alba

Descoperirea primei planete gigant care tranziteaza orbitand o pitica alba (WD 1856 + 534b), anuntata intr-o lucrare separata – condusa de co-autorul Andrew Vanderburg, profesor asistent la Universitatea din Wisconsin, Madison – dovedeste existenta planetelor in jurul piticelor albe.

Aceasta planeta este un gigant gazos și, prin urmare, nu este capabila sa sustina viata. Dar existenta sa sugereaza ca planetele stancoase mai mici, care ar putea sustine viata, ar putea exista si in zonele locuibile ale piticelor albe.

In studiile anterioare, cercetatorii au combinat tehnici de analiza de ultima generatie utilizate in mod obisnuit pentru detectarea gazelor din atmosferele exoplanetelor gigant cu ajutorul Telescopul Spatial Hubble.

In prezent, Satelitul Transiting Exoplanet Survey al NASA cauta planete stancoase in jurul piticelor albe. Kaltenegger si echipa ei au dezvoltat modele si instrumente pentru identificarea semnelor de viata in atmosfera unor astfel de planete. Telescopul Webb ar putea incepe in curand aceasta cautare.

Implicatiile gasirii unor semne de viata pe o planeta care orbiteaza o pitica alba sunt profunde. Cele mai multe stele, inclusiv soarele nostru, vor ajunge intr-o buna zi astfel.

„Ce se intampla daca moartea unei stele nu reprezinta sfarsitul vietii?” a spus Kaltenegger. „Oare viata ar putea continua, chiar si dupa ce soarele nostru va muri? Semnele de viata pe planetele care orbiteaza pitice albe nu numai ca ar arata tenacitatea incredibila a vietii, dar poate arunca si o privire asupra propriului nostru viitor.”

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.

Sursa: news.cornell.edu

Foto:  ESA & Jack Madden/Carl Sagan Institute


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

 

One Comment

  • johny69

    slaba speranta sa mai existe viata pe o planeta situata in aria unui soare ce trece prin faza prezentata de giganta rosie a carui atmosfera va parjoli o arie egala cu orbita lui Marte….!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.