
Pamantul pulseaza la fiecare 26 de secunde
Pamantul continua sa pulseze la fiecare 26 de secunde. Nimeni nu stie de ce, de mai bine de 60 de ani!
Seismometrele de pe mai multe continente au detectat un puls misterios, ca o inima sau ca un mecanism de ceas, inca de la inceputul anilor 1960. „Microseismul” pare sa nu afecteze nimic si nu a fost niciodata o prioritate.
La fiecare 26 de secunde, Pamantul se cutremura. Nu foarte mult – cu siguranta nu este suficient pentru a-l simti – ci suficient pentru ca seismologii de pe mai multe continente sa primeasca un mic „blip” masurabil pe detectoare. Dar, cu toate ca acest puls a fost observat de zeci de ani, cercetatorii nu sunt de acord nici acum cu ceea ce il provoaca.
Zgomotul este mereu in jurul nostru
Desi acest puls special este misterios, faptul ca exista activitate seismica intr-o perioada linistita (nu in timpul unui cutremur major sau eruptie vulcanica) este o stire destul de veche. Exista un fundal de zgomot seismic subtil in jurul nostru tot timpul.
„Acest zgomot seismic exista practic din cauza Soarelui ”, explica Ritzwoller. Soarele incalzeste Pamantul mai mult la ecuator decat la poli si acest lucru genereaza vanturi, furtuni, curenti si valuri oceanice. Cand un val loveste o coasta, energia este transferata pe uscat.
„Este ca si cum ai bate cu mana pe o masa. Se deformeaza local zona din apropierea loviturii, iar apoi vibratia este transmisa pe toata intinderea mesei „, spune el. „Astfel, cineva care sta in cealalta parte a mesei, daca pune mana sau obrazul pe masa, poate simti vibratia.”
Cercetatorii pot studia tiparele acestui zgomot seismic ambiental pentru a afla mai multe despre interiorul Pamantului, lucru pe care grupul Ritzwoller il face de zeci de ani. Dar detectarea pulsului in 2005 i-a luat prin surprindere.