universul are constiinta
Fizica,  Neurostiinte

Constiinta universului exista, spun noile studii

Unii oamenii de stiinta considera ca universul are constiinta. Da, intr-adevar. Indiferent de rezultat, vom afla in continuare mai multe lucruri despre ce inseamna sa fii constient – si care obiecte din jurul nostru ar putea avea o minte proprie.

Ce inseamna acest lucru legat de modul in care tratam obiectele si lumea din jurul nostru? Puneti-va centurile, pentru ca lucrurile sunt pe cale sa devina ciudate.

Ce este constiinta?

Potrivit Oxford Dictionary of Psychology, definitia de baza a constiintei lasa intentionat o multime de intrebari fara raspuns.

Este „starea mentala normala legata de starea de veghe a oamenilor, caracterizata prin experienta perceptiilor, gandurilor, sentimentelor, constientizarea lumii externe si adesea la om (dar nu neaparat si la alte animale) constiinta de sine”.

Oamenii de stiinta pur si simplu nu au o teorie unificata a ceea ce este constiinta. De asemenea, nu stim de unde vine sau din ce este facuta.

Cu toate acestea, o lacuna a acestui decalaj in cunoastere este ca nu putem spune in mod exhaustiv ca alte organisme si chiar obiecte neinsufletite nu au constiinta.

Oamenii se raporteaza la animale si isi pot imagina, sa zicem, ca pisicile si cainii au o anumita constiinta, deoarece le vedem expresiile faciale si modul in care par sa ia decizii.

Dar doar pentru ca nu ne „raportam” la roci, ocean sau cerul noptii, nu inseamna ca acele lucruri nu au o minte proprie.

Aici intervine o pozitie filosofica numita panpsihism. Aceasta sustine ca o anumita constiinta este inerenta chiar si in cele mai mici bucati de materie – o idee care sugereaza ca elementele fundamentale ale realitatii au o experienta constienta.

In mod crucial, inseamna ca aceasta experienta constienta ar putea fi gasita in intregul univers.

Aici intervine si fizica. Unii cercetatori sustin ca ceea ce credem noi a fi constiinta este de fapt un lucru compus din evenimente de fizica cuantica la scara mica si alte „actiuni ciudate aflate la distanta”, vibrand cumva in creierul nostru si generand ganduri constiente.

constiinta lucrurilor

Enigma liberului arbitru

Una dintre mintile luminate in fizica, laureatul premiului Nobel din 2020 si pionierul gaurilor negre, Roger Penrose, a scris pe larg despre mecanica cuantica ca un vehicul al constiintei.

In 1989, a scris o carte numita “The Emperor’s New Mind”, in care sustinea faptul ca aceasta „constiinta umana nu este algoritmica si este un produs al efectelor cuantice”.

Dar ce inseamna pentru constiinta umana sa fie „algoritmica”? Ei bine, un algoritm este pur si simplu o serie de pasi previzibili pentru a ajunge la un rezultat, iar in studiul filozofiei, aceasta idee joaca un rol important legat de intrebarile despre liberul arbitru versus determinism.

Sunt declansate in creierele noastre procese asemanatoare matematicii care pot fi previzibile? Sau se intampla ceva misterios care ne permite adevaratul liber arbitru, adica abilitatea de a lua decizii semnificative diferite care ne afecteaza viata?

Ceea ce Penrose a sustinut in repetate randuri este ca experienta constienta nu este strict cauzala deoarece, la cel mai mic nivel, este un produs al unor fenomene cuantice imprevizibile care nu sunt conforme cu fizica clasica.

Aceasta teorie este esentiala pentru oamenii care studiaza filozofia si stiinta, deoarece ar putea schimba modul in care intelegem intregul univers din jurul nostru.

constiinta este pretutindeni

Constiinta este pretutindeni

In fizica, oamenii de stiinta ar putea invata lucruri cheie dintr-un studiu al constiintei ca efect cuantic.

Aici ne alaturam cercetatorilor de astazi: Johannes Kleiner, matematician si fizician teoretic la Centrul de Filozofie Matematica din München si Sean Tull, matematician la Universitatea din Oxford.

Kleiner si Tull urmeaza exemplul lui Penrose, care era convins ca microprocesele creierului nostru pot fi folosite pentru a modela lucruri despre intregul univers.

Teoria rezultata se numeste teoria informatiei integrate – integrated information theory (IIT) – si este o forma abstracta, „extrem de matematica”, a filozofiei pe care am analizat-o.

In IIT, constiinta este peste tot, dar se acumuleaza in locuri unde este necesara pentru a ajuta la unirea diferitelor sisteme conexe. Aceasta inseamna ca organismul uman este plin de o multime de sisteme care trebuie sa se coreleze, deci exista foarte multa experienta constienta (sau phi, deoarece cantitatea este cunoscută in IIT), care poate fi calculata.

Ganditi-va la toate partile creierului care functioneaza impreuna pentru ca, de exemplu, sa formeze o imagine si sa simtiti memoria unui mar in ochiul mintii.

Ceea ce este revolutionar in IIT nu are legatura cu creierul uman – ci cu constiinta care nu este deloc biologica. Ea reprezinta pur si simplu aceasta valoare, phi, care poate fi calculata daca stii multe lucruri despre complexitatea a ceea ce studiezi.

Daca creierul are nenumarate sisteme corelate, atunci intregul univers trebuie sa aiba sisteme practic infinite. Si daca acolo se acumuleaza constiinta, atunci universul trebuie sa contina mult phi.

Autorii acestei teorii afirma ca daca exista o pereche izolata de particule care plutesc undeva in spatiu, vor avea o forma rudimentara de experienta constienta, daca interactioneaza in modul corect.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: resonancescience.org, popularmechanics.com


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

One Comment

  • ion iordache

    Universul este CREATIA unei CONSTIINTE CUANTICE INFINITE ce umple VIDUL…Deci VIDUL,ar trebui redefinit ca termen ce e sinonim cu …NIMICUL…!In acest caz,VIDUL nu exista ca expresie literara…Este plin de INFORMATE PRIMA,CUANTICA,apta ca ,laun moment dat,sa umple o regiune a sa cu…PARTICULE CUANTICE MATERIALIZATE,printr-un proces similar nasterii unui copil,printr-o opera creatoare numita SINGULARITATE,ce a dus la aparitia …ACESTUI UNIVERS….!UNIVERSUL NOSTRU…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.