clusterul deschis si protostele
Astronomie,  Fizica

Clusterul deschis NGC 346 si populatia de obiecte stelare tinere

Folosind telescopul spatial James Webb (JWST), o echipa internationala de astronomi a explorat obiecte stelare tinere (YSO) in clusterul deschis cunoscut sub numele de NGC 346.

Studiul, publicat pe 24 aprilie pe serverul arXiv, furnizeaza informatii cruciale despre proprietatile populatiei tinere YSO din acest cluster.

In general, YSO-urile sunt vedete in stadii incipiente de evolutie; in special, protostele si stele pre-secventa principala (PMS).

Ele sunt de obicei detectate in grupuri moleculare dense, care sunt abundente in gaz molecular si particule interstelare.

clusterul deschis si formarea stelelor

Clusterul deschis cu o istorie complexa

La o distanta de aproximativ 202.000 de ani lumina de Pamant, clusterul deschis NGC 346 este un grup deschis tanar si cea mai stralucitoare regiune de formare a stelelor din Micul Nor Magellanic (SMC).

Clusterul deschis are o istorie complexa de formare a stelelor, cu mai multe populatii identificate – de la stele masive si evoluate pana la YSO de masa mica.

Grupul de astronomi condus de Nolan Habel de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a decis sa arunce o privire mai atenta asupra populatiilor stelare ale NGC 346, in special continutului sau YSO.

In acest scop, au folosit camera JWST Near Infrared Camera (NIRCam) si MidInfrared Instrument (MIRI).

„In aceasta lucrare, prezentam datele imagistice JWST privind clusterul deschis NGC 346 de la 1,15–25,0 µm si oferim o privire de ansamblu asupra populatiilor din regiune, in special populatiilor tinere, asa cum au fost determinate din analiza fotometrica”, au scris cercetatorii.

Initial, echipa lui Habel a detectat un total de 203.891 de surse unice in NGC 346 folosind NIRCam si MIRI.

Ulterior, ei au identificat 196 de obiecte stelare tinere si stele pre-secventa principala (PMS) din aceasta proba, cu un grad ridicat de incredere potrivit pentru studii spectroscopice ulterioare.

In plus, astronomii au identificat o populatie de 833 de obiecte in clusterul deschis NGC 346 care prezinta un exces semnificativ de infrarosu mediu.

Aceste obiecte sunt plasate de preferinta in regiuni de praf si gaz difuz, ceea ce sugereaza ca multe dintre ele pot fi YSO.

clusterul deschis studiu

Obiecte stelare tinere

Cercetatorii au efectuat potrivirea distributiei spectrale de energie (SED) pe 77 de surse, ceea ce a dus la identificarea a 23 dintre ele ca obiecte stelare tinere cu un grad ridicat de certitudine.

Potrivit lucrarii, aceste 23 de YSO prezinta o gama larga de dimensiuni, deoarece razele lor variaza de la 0,14 la 82,32 raze solare, in timp ce masele lor sunt intre 0,95 si 4,15 mase solare. Temperaturile bolometrice ale acestor obiecte variaza de la 2.051 la 17.930 K.

Autorii lucrarii au remarcat ca cel mai putin masiv obiect stelar tanar din proba, desemnat CN202153, este YSO extragalactic cu cea mai mica masa confirmat pana in prezent.

Ei au adaugat ca ar trebui efectuate studii spectroscopice in infrarosu apropiat cu JWST pentru a constrange si mai mult natura si proprietatile celor 23 de YSO identificate in clusterul deschis NGC 346.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: phys.org, earth.com, physicsnetwork.org.

Credit foto: Habel et al., 2024, ESO/ESA/ JPL-Caltech/NASA/ D. Gouliermis (MPIA) et al.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.