explozie kilonova
Astronomie

Kilonova sau magnetar – ciocnirea stelelor neutronice

Din imensitatea universului, de la 5,5 miliarde de ani lumina distanta, a fost captat de catre mai multe telescoape un fulger stralucitor al unei scurte explozii de raze gamma. Acesta aminteste de explozia unei kilonova asociata cu interactiunea si coliziunea a doua stele neutronice, fenomen detectat ​​in premiera in anul 2017.

Aceasta observatie a fost un mare cadou: o multime de date aflate in semnalele receptionate care ne ajuta sa intelegem acest tip de evenimente si sa le recunoastem daca vor aparea din nou.

Cu toate acestea, a existat ceva in kilonova care a insotit explozia de raze gamma, foarte diferit de acea coliziune a stelelor de neutroni. Fulgerul capturat de Telescopul Spatial Hubble a fost incredibil de luminos – de 10 ori mai luminos decat ar trebui sa fie modelul de coliziune al stelelor de neutroni.

In consecinta, oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern au concluzionat ca astronomii au fost martori la o nastere foarte rara a unui tip de stea moarta cunoscuta sub numele de magnetar.

kilonova sau magnetar

Kilonova sau magnetar?

Ciocnirea a doua stele neutronice – nucleele prabusite ale stelelor moarte – este un eveniment important. Aceste stele sunt mici si dense, de aproximativ 1,1 pana la 2,5 ori masa Soarelui, dar impachetate intr-o sfera de doar 20 de kilometri.

Cand ele se ciocnesc, elibereaza o cantitate extraordinara de energie ce rezulta intr-o explozie de kilonova, de 1.000 de ori mai stralucitoare decat o nova obisnuita. Aceasta este insotita de o explozie de raze gamma provenita din jeturile de material expulzat care calatoresc prin spatiu aproape de viteza luminii.

Cercetatorii cred ca stralucirea in infrarosu apropiata unei kilonove indica faptul ca aceste doua stele neutronice s-au contopit pentru a forma de fapt altceva: un magnetar (fiind prea mici pentru a se prabusi intr-o gaura neagra).

Magnetarul este un tip de stea neutronica foarte ciudata, avand campuri magnetice extrem de puternice – de aproximativ 1.000 de ori mai puternice decat al unei stele neutronice medii.

Stelele magnetar sunt, de asemenea, foarte rare; doar 24 au fost confirmate pana in prezent in Calea Lactee. De aceea este destul de dificil sa ne dam seama cum au ajuns in acest fel.

“Noi credem ca mare parte din ele s-au format in moartea exploziva a stelelor masive, lasand in urma aceste stele neutronice foarte magnetizate. Cu toate acestea, este posibil ca o mica fractiune sa se formeze in urma fuziunii a doua stele neutronice.

Nu am avut niciodata dovezi ale acestui fapt, nici macar in lumina infrarosie, asa ca descoperirea aceasta este foarte speciala”, a explicat Wen-fai Fong, autor principal al studiului si astronom la Universitatea Northwestern.

Este putin prea devreme pentru a fi siguri de acest lucru. Deocamdata, doar o kilonova a fost confirmata si caracterizata corespunzator; aceasta este, desigur, kilonova detectata in 2017.

Insa noua descoperire, cu toata ciudatenia sa, este un pas spre catalogarea varietatii posibile de kilonove si spre intelegerea mai multor posibilitati atunci cand intra in coliziune doua stele neutronice.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: sciencealert.com, nasa.gov
Foto: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet, Northwestern University.

Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.