puma punku mister
Arheologie,  Mistere neelucidate

Puma Punku – misterioasele blocuri de piatra

Puma Punku se traduce prin „poarta de intrare a pumei”, datorita pietrelor sale masive si pentru precizia extraordinara cu care acestea au fost taiate si amplasate in cadrul complexului.

Puma Punku, un mister mai mare decat cel al piramidelor egiptene, este numele unui mare complex de temple situat langa Tiwanaku, in Bolivia, si face parte dintr-un sit arheologic mai mare cunoscut sub numele de Tiahuanacu.

Originea templului reprezinta inca un mister pentru cercetatori, insa conform datarii cu carbon a materialelor organice gasite la fata locului, arheologii cred ca acest complex ar fi putut fi construit de imperiul Tiwanaku – una dintre cele mai importante civilizatii anterioare Imperiului Inca – care a inflorit intre anii 300 si 1000 inainte de Hristos.

Situata pe un platou izolat din Muntii Anzi, la o altitudine de aproape 4000 m si pe o suprafata de 3950 m², constructia de la Puma Punku a folosit printre cele mai mari blocuri megalitice din lume, fiecare cantarind cateva zeci de tone.

Exista insa si platforme mult mai mari, de pana la 800 de tone. Gresia rosie si pietrele de andezit au fost taiate intr-un mod atat de precis incat se incadreaza perfect si se fixeaza intre ele fara a utiliza mortar.

Ceea ce frapeaza cel mai mult este faptul ca multe dintre aceste blocuri arata ca si cum ar fi fost construite printr-o tehnologie de serie, desi sunt deosebit de complexe, avand modele si unghiuri interioare extrem de dificil de realizat, chiar si cu tehnologia actuala.

puma punku forma de H

Mai mult decat atat, avand o forma de H, aceste blocuri extrem de bine finisate se pot si imbina intre ele, precum piesele unui urias puzzle foarte elaborat.

Finetea si precizia tehnica sunt uluitoare. Nici macar o lama de ras nu poate aluneca intre pietre. Se presupune ca au fost realizate de o civilizatie care nu avea un sistem de scriere si care ignora existenta rotii. Ceva nu se leaga!

Complexul de la Puma Punku – realizat de uriasii din vechime?

Suprafetele blocurilor uriase de piatra sunt perfect plane, fara niciun fel de denivelari, iar unele dintre aceste suprafete sunt traversate de anumite canale de doar cativa mm adancime, ca niste santuri foarte precis prelucrate, cu aceeasi adancime de la un capat la altul.

puma punku blocuri de piatra

In plus, in aceste canale foarte fine sunt realizate anumite gauri perfect echidistante intre ele.

Blocurile de piatra, dintre cele mai dure care exista pe planeta noastra (granit si diorit), prezinta la suprafata numeroase modele de o precizie riguroasa. Nu exista erori si nu se vad urme de zgarieturi sau cioplituri. Este ca si cum ar fi fost lucrate de niste maestri desavarsiti.

In anul 2011 au fost realizate numeroase teste asupra unor fragmente de piatra din acest sit arheologic si s-a stabilit ca ele ar putea fi taiate si modelate doar cu laserul sau cu diamantul, fiind cu totul exclusa cioplirea cu unelte rudimentare din piatra!

Un alt aspect, care ridica multe intrebari la care versiunea oficiala este incapabila sa raspunda pertinent este provenienta blocurilor de piatra si modul in care au fost tranportate pe acel platou al Anzilor.

Versiunea oficiala spune ca stancile au fost aduse prin rostogolire pe busteni. Va suna cunoscut? Ca si in cazul piramidelor egiptene.

Insa cea mai apropiata cariera de piatra este la 16 km distanta, iar acest platou se afla la aproape 4000 m altitudine, cu mult deasupra zonei de padure, ceea ce inseamna ca acolo nu au crescut niciodata copaci!

In plus, drumul de 16 km este format din vai si creste foarte abrupte, ceea ce face imposibil transportul stancilor pe busteni!

Sunt foarte multi arheologi care considera aceasta teorie oficiala ca fiind de-a dreptul hilara si dateaza aceasta contructie ca fiind facuta mult mai devreme, in timpul unei alte civilizatii.

Unul dintre cei mai renumiti arheologi, Arthur Poznanski, care a studiat zeci de ani complexul de la Puma Punku, a concluzionat ca aceste contructii au o varsta cuprinsa intre 12000 si 17000 de ani!

Mai mult, indigenii afirma, conform traditiei locale, ca acest complex a fost construit de niste uriasi barbosi albi, numiti „fiii Soarelui”, care au creat, printre altele, si ansamblul grafic al celebrelor linii de la Nazca, Peru.

liniile de la Nazca

Mitologia preincasa Aymara sustine ca acesti uriasi au construit ansamblul de la Puma Punku intr-o singura noapte.

Trebuie sa mai mentionam ca in zona respectiva au fost decoperite mai multe schelete umanoide cu o inaltime de peste 2.5 m, cu un craniu mare si alungit, avand suturile craniene dispuse in cu totul alt mod fata de homo sapiens.

Blocurile de piatra au proprietati magnetice!

La fel ca si Marea Piramida din Giza, blocurile de piatra de la Puma Punku au proprietati magnetice.

Specialisti au descoperit ca megalitii arata ca un granit bogat in cuart, cu un continut neobisnuit de ridicat de turmalina. Turmalina este foarte interesanta. Este piezoelectrica, piroelectrica si magnetica. Nu e de mirare ca busola se invarte atat de rapid in acea zona. 

Mai mult! Priviti imaginea de mai jos.

puma punku internet

Senzational, nu? Sunt atat de asemanatoare! Va las pe voi sa trageti concluziile.

In timp ce misteriosul complex arheologic de la Puma Punku din Bolivia de Vest ramane o realizare mareata ce rivalizeaza cu alte constructii megalitice gasite in intreaga lume, oamenii de stiinta au foarte putine raspunsuri cu privire la cele mai elementare intrebari despre cine, ce, cand si de ce.

Majoritatea arheologilor moderni inca nu sunt dispusi sa sustina ideea utilizarii laserelor, a diamantelor sau a altor mijloace de a transporta pe kilometri intregi si de a modela cu perfectiune blocuri de piatra uriase. 

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: medium.com, ancient-code.com, gaia.com, amusingplanet.com


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.