privirea rea in istorie
Mistere neelucidate

Privirea rea, deochiul – istoria blestemului antic

Cu totii recunoastem amuleta albastra care ne apara de privirea rea sau de deochi, dar care sunt de fapt originile acestui blestem stravechi?

Deochiul este o privire umana despre care se crede ca face rau cuiva. Prejudiciul supranatural poate veni sub forma unei nenorociri minore, sau a unei boli mai grave, a ranirii – chiar si a mortii.

Folcloristul Alan Dundes, in volumul sau „The Evil Eye: A Casebook” noteaza ca „norocul victimei, sanatatea buna sau aspectul frumos – chiar si comentariile despre acestea – poate provoca un atac din partea cuiva cu privirea rea”.

Simptomele bolii cauzate de deochi includ pierderea poftei de mancare, cascat excesiv, sughit, varsaturi si febra. Daca victima este o vaca, laptele acesteia poate disparea; daca este o planta sau un pom fructifer, aceasta se poate ofili brusc si poate muri.

De asemenea, se spune ca deochiul provoaca o serie de alte boli, inclusiv insomnie, oboseala, depresie si diaree, conform lui Armando R Favazza („Bodies under Siege”, Universitatea John Hopkins 1996).

In multe locuri, boala este considerata o problema magica, dar si o problema medicala, iar motivul pentru care o anumita persoana cedeaza la o boala poate fi atribuit unui blestem in loc de expunere la un virus, de exemplu.

Poate afecta chiar obiecte si cladiri, conform lui Robert Elsie („A Dictionary of Albanian Culture”, Hurst & Co Ltd, 2001). Deochiul aruncat asupra unui vehicul il poate defecta iremediabil, in timp ce unei case i se poate deteriora acoperisul sau poate suferi o infestare cu insecte. Aproape orice nu merge bine poate fi pus pe seama puterii privirii rele.

Acesti ochi maltezi, de exemplu, sunt fixati in partea din fata a barcilor de pescuit pentru a le proteja de puterea deochiului.

Privirea rea ochi maltezi

Privirea rea – scurta istorie

Privirea rea este bine cunoscuta de-a lungul istoriei. Aceasta este mentionata in textele antice grecesti si romane, precum si in multe lucrari literare celebre, inclusiv in Biblie (Proverbe 23:6: „Sa nu mananci painea celui care are ochi rau, nici sa nu-ti doresti mancarurile lui delicioase”). De asemenea, apare in Coran si in piesele lui Shakespeare.

Desi credinta in deochi este larg raspandita, ea nu este universala. Un sondaj intercultural din 1976 realizat de folcloristul John Roberts a constatat ca doar 36% dintre culturi credeau in puterea acestuia.

Deochiul este in esenta un tip specific de blestem magic si isi are radacinile in gandirea magica si in superstitie. Sa presupunem ca o persoana se confrunta cu un ghinion, sanatate precara, accident sau vreo calamitate inexplicabila (o seceta sau o boala infectioasa).

Inainte ca stiinta sa poata explica modelele meteorologice si teoria germenilor, orice eveniment rau pentru care nu exista o cauza evidenta ar putea fi pus pe seama unui blestem. Blestemele, inclusiv privirea rea, sunt un raspuns la intrebarea veche de ce se intampla lucruri rele oamenilor buni.

Despre ochi se spune ca au puteri speciale; se spune ca sunt poarta de acces catre sufletul unei persoane. Se spune ca ochii care se misca des ii tradeaza subtil pe mincinosi, in timp ce o privire constanta poate fi draguta sau amenintatoare, in functie de circumstante.

Contactul vizual poate crea o conexiune intens personala, fie intre indragostiti, fie intre superiori si subordonati. Privirea stralucitoare sau intensa poate transmite putere si autoritate asupra celuilalt.

Desigur, actorii isi folosesc ochii pentru a transmite o gama larga de emotii, inclusiv dragoste, ura, dezgust, plictiseala, dispret, surpriza si invidie. De fapt, gelozia si invidia stau la baza asocierii culturale a deochiului cu magia.

privirea rea te afecteaza

Credinta in puterea privirii

Credinta in puterea ochilor este atat de puternica incat orice problema oculara a ajuns sa sugereze raul si ghinionul.

Oamenii care au ochii incrucisati, care au spasme oculare incontrolabile (o afectiune numita blefarospasm) sau care au doar un strabism proeminent au fost ocoliti si temuti ca provocand ghinion, in special in randul celor care aveau ocupatii periculoase, cum ar fi pescuitul si mineritul.

Intr-adevar, Oxford University Press din 2017 citeaza un text grecesc antic despre fizionomie, care afirma: „Orbul este incapatanat, cel cu un ochi este adesea nedrept, iar cel cu strabism este arogant”.

In mod similar, cei care au ochii neobisnuit de apropiati sau care au ochi de culori diferite au fost adesea suspectati de a avea privirea rea.

Se spune ca bebelusii si copiii sunt in mod deosebit susceptibili de a deveni victime ale deochiului. In multe tari, inclusiv Grecia, Romania si India, a lauda in public un copil este uneori considerat un lucru tabu, pentru ca va atrage deochiul.

Pentru a-l alunga, parintii unui copil laudat pot cere persoanei care a facut complimentul sa “scuipe” imediat asupra copilului. Un alt obicei pentru alungarea deochiului este ca bebelusii si copiii sa aibe asupra lor un obiect sau un articol de imbracaminte de culoare rosie.

Cine poate avea privirea rea si cum ne putem apara

Dar cine are privirea rea? Poate chiar si tu o ai. Multi cred ca intentia rea ​​nu este necesara si ca unii oameni pot arunca un deochi fara sa stie.

Cel mai bun mod de a face fata deochiului este sa-l eviti. Metoda variaza in functie de cultura, regiune geografica si preferinte personale.

In America Latina, deochiul este cunoscut sub numele de „mal de ojo”, iar credinta in el este raspandita in special in zonele rurale. In Cuba, de exemplu, nou-nascutilor li se face adesea un farmec de noroc numit “azabache” pentru a-i proteja de privirea rea, potrivit lucky-charms.org.

privirea rea si ochiul albastru

De asemenea, pot fi purtate amulete pentru a descuraja deochiul, folosind adesea culoarea albastra (simbolizeaza cerul sau evlavia) si un simbol al ochiului.

Se pot pregati si farmece, potiuni si vraji; usturoiul poate fi folosit pentru a descuraja deochiul, iar unii oameni cred ca doar rostirea cuvantului „usturoi” ofera protectie.

Adesea, cei care cred ca au fost afectati in urma deochiului vor cauta samani, vrajitori, mentalisti sau alti vindecatori spirituali pentru a elimina blestemul.

Cateva moduri de a vindeca deochiul

Exista mai multe moduri de a vindeca “mal de ojo”; o metoda traditionala din Mexic implica utilizarea unui ou crud. Oul, un simbol universal al puritatii si nasterii, se spune ca absoarbe energiile malefice in timp ce trece peste fruntea si corpul victimei, sub forma crucii.

Oul este apoi spart peste un vas cu apa, iar formele rezultate sunt examinate indeaproape pentru orice forma neobisnuita.

Se spune ca o forma ovala sau de ochi observata in galbenus sau albus indica faptul ca puterea deochiului a fost indepartata de la victima cu succes.

In ortodoxie exista rugaciuni speciale in Molitfelnic, dedicate indepartarii deochiului de la o persoana. In ochi este asadar o putere mai presus de intelegerea noastra, care poate aduce lumina, zambet, poate molipsi fiinta de bucurie si pace sau, dimpotriva, poate intuneca, slabi, contamina sufletul de nefiinta, poate aduce rautate si suferinta.

Aceasta putere care izvoraste din suflet si se manifesta in mod principal prin ochi este raspunzatoare si de fenomenul hipnozei, care este folosit in varii scopuri, de la terapie psihologica la spionaj sau operatiuni militare.

Ar trebui sa tinem cont de faptul ca privirea rea nu este o credinta superstitioasa de moda veche care ii intereseaza exclusiv pe anticari. Aceasta continua sa fie un factor puternic care afecteaza comportamentul a milioane de oameni din intreaga lume.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: livescience.com , lucky-charms.org, greekcitytimes.com, bbc.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.