vulcani descoperiti
Geologie

Vulcani antici descoperiti pe fundul oceanului

Aproape 20.000 de vulcani antici au fost descoperiti recent pe fundul oceanului. Cu toate acestea, mai putin de un sfert din intregul fund oceanic al Pamantului a fost cartografiat.

Accidentele pot fi asteptate de oriunde: muntii submarin nedescoperiti – munti antici formati prin activitatea vulcanica – se pot ridica la mii de metri in intuneric, punand in pericol submarinele.

Condusa de cercetatorul Julie Gevorgian de la Institutia de Oceanografie Scripps din California, o echipa de oameni de stiinta tocmai a descoperit peste 19.000 de munti submarini noi (vulcani) folosind un nou lot de date provenite de la sateliti.

Faptul ca atat de multe varfuri subacvatice au fost gasite sub suprafata oceanului este „incredibil de gandit”, a declarat Gevorgian.

„Mai ales cand iti dai seama cat de mari sunt acesti vulcani submarini si cum erau necunoscuti anterior.”

Creati de activitatea vulcanica adanca sub suprafata oceanului, muntii submarini se pot ridica la aproximativ 3 pana la 10 kilometri (6,2 mile) inaltime. Ei tind sa fie usor detectabili de sonar, dar numai daca se intampla sa treaca o nava deasupra acestora.

Muntii submarini mai mici, cu o inaltime mai mica de 2 kilometri, sunt si mai greu de gasit, desi tind sa se formeze in apropierea crestelor oceanice, unde magma impinge prin scoarta subtire si fracturata a Pamantului.

vulcani cartografiati

Vulcani de diferite dimensiuni detectati cu ajutorul satelitilor

In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au apelat la datele primite de la sateliti pentru a detecta mici denivelari de pe suprafata oceanului si a cartografia zonele unde se afla muntii submarini.

Acolo unde sonarul foloseste unde sonore care ricoseaza de pe fundul marii pentru a-i cartografia caracteristicile, altimetria satelitului face acest lucru indirect.

Cu ajutorul acesteia se masoara usoarele modificari ale inaltimii suprafetei marii care reflecta atractia gravitationala ce vine de la movilele din scoarta scufundata a Pamantului. Cu cat movila este mai mare, cu atat forta sa gravitationala atrage apa de mare deasupra.

Folosind aceasta metoda, Gevorgian si colegii sai au identificat 19.325 de noi vulcani subacvatici, pe langa cei 24.643 de munti submarini pe care doi membri ai echipei ii catalogasera anterior in 2011 si au corectat unele greseli in acest proces.

Aceasta descoperire aduce totalul muntilor submarini la 43.454, aproape dublandu-se numarul despre care se stia.

Multi dintre muntii submarini recent descoperiti sunt considerati a fi prea mici pentru a fi detectabili in datele primite de la sateliti.

Cu toate acestea, progresele recente privind extinderea acoperirii si imbunatatirea acuratetei datelor primite de la satelitul CryoSat-2 al Agentiei Spatiale Europene si SARAL, versiunea agentiilor spatiale indiene si franceze, au schimbat imaginea de ansamblu.

Dintre cele 700 de varfuri descoperite de Gevorgian si colegii sai in zone cu o acoperire deosebit de buna, cel mai mic vulcan a masurat doar 421 de metri inaltime, o ridicatura destul de mica in masura in care vulcanii continua pe fundul accidentat al marii.

Majoritatea sunt mai inalti de 700 de metri, iar unii se intind pana la 2.500 de metri deasupra fundului marii. Folosind acesti vulcani bine supravegheati ca ghid, cercetatorii au estimat apoi forma si dimensiunea celorlalti munti pe care i-au localizat.

localizare vulcani

Descoperirea acestor vulcani are impact asupra cercetarilor viitoare

Cercetatorii care nu sunt implicati in studiu spun ca descoperirile ar putea aprofunda intelegerea noastra despre tectonica placilor, vulcanismul si miscarile curentilor oceanici si a vietii marine, in zone vaste ale oceanului care au ramas necartografiate atat de mult timp.

Calauzind apele din adancime bogate in nutrienti, muntii submarini sunt paradisuri pentru viata marina care traverseaza oceanele asemanatoare desertului.

Pantele lor abrupte se amesteca cu majoritatea curentilor oceanici care deplaseaza caldura pe tot globul pamantesc.

Si studiind geologia lor, cercetatorii se asteapta sa gaseasca indicii despre tectonica placilor si magmatism, impreuna cu mineralele pretioase rare.

„Datorita impactului pe care muntii submarini il au asupra oceanelor si ecosistemelor, acestia sunt caracteristici importante de studiat, cartografiat si clasificat”, scriu Gevorgian si colegii sai in lucrarea lor.

descoperire vulcani

Mult mai mult de atat

In ciuda acestei actualizari importante a numarului de munti submarini cunoscuti, cercetatorii cred ca ar mai putea exista alte mii care asteapta sa fie descoperiti.

In 2011, ei au estimat ca ar putea exista pana la 55.000 de vulcani submarini la nivel global – o cifra care ar putea necesita revizuire pe baza noilor descoperiri.

„Studiul nostru a ajutat cu siguranta la progrese in catalogul global al muntilor submarini, dar imbunatatirile in rezolutia datelor ne pot ajuta sa gasim mai multi”, a spus Gevorgian.

Sunt deja in curs de desfasurare mai multe misiuni in acest scop, dar detectarea muntilor submarini mai mici nu este usoara.

Acestia pot fi ascunsi de sedimentele oceanice ingramadite peste ei, de caracteristicile fundului marii din apropiere si de curentii oceanici turbulenti care pot amesteca diferentele gravitationale subtile pentru care sunt proiectati satelitii care colecteaza date.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: sciencealert.com, independent.co.uk, sciencenews.org.

Foto: NOAA Ocean Exploration, Gevorgian et al., Earth and Space Science, 2023.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.