Structura misterioasa in galaxia noastra care se unduieste
S-a descoperit recent de catre oamenii de stiinta o structura misterioasa in galaxia Calea Lactee care oscileaza prin spatiu, care se unduieste incet, ca un sarpe.
Privind marea aparent neschimbatoare de stele din jurul nostru, este tentant sa ne gandim la galaxia Calea Lactee ca fiind statica si tot ce este in ea ca fix si imuabil.
Desi intervalele de timp in care se deplaseaza galaxia noastra sfideaza adesea experienta umana, miscarea exista cu adevarat. Insa, nu toate aceste procese dinamice sunt usor de vazut.
Cu doar cativa ani in urma, cercetatorii au descoperit o structura uriasa, in forma de unda, care se extinde pe o lungime de aproximativ 9.000 de ani lumina, serpuind de-a lungul unui brat spiralat al Caii Lactee, la doar 500 de ani lumina de Sistemul Solar, in punctul sau cel mai apropiat.
Denumit Valul Radcliffe, aceasta unduire de gaz care formeaza stele este in sine o descoperire remarcabila si sunt multe lucruri despre care inca nu stim nimic.
Dar o echipa de oameni de stiinta condusa de astrofizicianul Ralf Konietzka de la Universitatea Harvard tocmai a invatat un lucru: la fel ca multe obiecte din Calea Lactee, Valul Radcliffe este in miscare.
Si nu doar o miscare orbitala in jurul centrului galactic. Unda Radcliffe oscileaza ca o unda progresiva periodica.
„Folosind miscarea stelelor nou nascute in norii gazosi de-a lungul Valului Radcliffe”, explica Konietzka, „putem urmari miscarea gazului lor natal pentru a arata ca Valul Radcliffe se unduieste de fapt”.
Proiectul Gaia si Valul Radcliffe
Intelegerea proprietatilor tridimensionale ale Caii Lactee s-a imbunatatit dramatic in ultimii ani, in mare parte datorita unui proiect cunoscut sub numele de Gaia.
Gaia este o nava spatiala care calatoreste pe orbita Pamantului in jurul Soarelui si cartografiaza cu atentie Calea Lactee de cativa ani.
Foloseste paralaxa pentru a masura cu mare precizie pozitiile stelelor in trei dimensiuni. Dar asta nu este tot – masoara si proprietati precum miscarea si viteza lor corespunzatoare.
Aceasta inseamna ca acum avem cea mai precisa harta a Caii Lactee de pana acum, inclusiv pozitiile stelelor, directia lor de calatorie si cat de repede se misca.
Oamenii de stiinta au folosit aceste date pentru a descoperi Valul Radcliffe in 2018, publicandu-si descoperirile in 2020, dupa ce au creat o harta 3D a structurii.
Nu existau suficiente informatii la momentul respectiv pentru a intelege structura mai in detaliu, dar o lansare ulterioara de date suplimentare Gaia a furnizat informatii vitale.
Prin aceasta, cercetatorii au reusit sa atribuie pozitii si miscari grupurilor de protostele incorporate in materialul de formare a stelelor care formeaza Valul Radcliffe.
Extrapoland din aceste informatii, cercetatorii au descoperit ca structura este, intr-adevar, ondulata, ca un sarpe cosmic urias care calatoreste prin Calea Lactee.
Calculele echipei arata ca aceasta miscare poate fi influentata de gravitatia produsa de materia normala din galaxie; nu trebuie sa incepem sa cartografiem materia intunecata pentru a o explica.
Teorii despre structura misterioasa din Calea Lactee
Masuratorile echipei de cercetare sugereaza chiar ca supernovele care au curatat practic bula de spatiu in care se afla Calea Lactee s-au nascut intr-un grup de stele din Valul Radcliffe.
Dar, fireste, exista mult mai multe intrebari la care trebuie sa raspundem. De ce s-a format aceasta structura? Si de ce se misca asa cum se misca? Si cate structuri asemanatoare sunt acolo – este Calea Lactee impletita cu aranjamente sinusoidale de gaz ondulat care inca nu au fost descoperite?
„Intrebarea este, ce a cauzat deplasarea care a dat nastere ondulatiei pe care o vedem?” a spus astronomul Alyssa Goodman de la Universitatea Harvard. “Si se intampla peste tot in galaxie? In toate galaxiile? Se intampla ocazional? Se intampla tot timpul?”
Teoriile, spun cercetatorii, variaza de la explozii de supernove, la interactiuni gravitationale cu galaxii satelit si intalniri cu alte galaxii mari.
Stim ca galaxia Calea Lactee s-a unit cu mai multe alte galaxii in trecut si ca pare sa sufere in prezent o noua coliziune.
Cercetarile recente au descoperit ca materia intunecata poate avea un efect destul de dramatic asupra structurii globale a galaxiei. Exista insa multi factori care ar putea fi in joc.
„Urmtoarele cercetari mai amanuntite si mai ample ale stelelor, prafului si gazului vor descoperi probabil mai multe structuri sub forma de valuri”, scriu cercetatorii, „si masuratorile miscarilor lor ar trebui sa ofere informatii despre istoria formarii stelelor si potentialul gravitational al galaxiilor”.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: sciencealert.com, space.com, washingtonpost.com.
Foto: Ralf Konietzka, Alyssa Goodman, and WorldWide Telescope.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.