privitorii intunecati scotia
Fizica

Privitorii intunecati – ce sunt de fapt acestia?

Siluete enorme, ca niste umbre cu forma umana, avand palarii si haine, numite “dark watchers” sau “privitorii intunecati”, au bantuit coasta Californiei, muntii Scotiei si ai Germaniei de mai bine de 300 de ani. Ce sunt de fapt acestea?

De sute de ani, oamenii au privit la varfurile cetoase din Muntii Santa Lucia din California sau din Scotia la apus si au vazut figuri inalte, parca purtand pelerine, care priveau inapoi. In cateva momente insa, siluetele ciudate dispareau.

Aceste aparitii crepusculare sunt cunoscute sub numele de “privitorii intunecati” – umbre de barbati, uneori avand inaltimea chiar si de 3 metri, cu palarii si pelerine sinistre. Acestea apar in principal dupa-amiaza, locuitorii din California observandu-le pe varfurile muntilor de mai bine de 300 de ani.

Un observator celebru care a simtit prezenta “privitorilor” a fost autorul american John Steinbeck. In nuvela sa din 1938 „Zbor”, un personaj vede o figura intunecata care se indreapta spre el de pe un varf de munte din apropiere, „dar si-a intors repede privirea, deoarece era unul dintre privitorii intunecati”, a scris Steinbeck.

„Nimeni nu stia cine sunt privitorii si nici unde locuiesc, dar era mai bine sa-i ignori si sa nu arati niciodata interes pentru ei”. (Aceasta a fost o obsesie a familiei; fiul lui Steinbeck, Thomas, a continuat sa fie co-autor al cartii despre dark watchers).

teorii privitorii intunecati

Ce sunt de fapt privitorii intunecati

O teorie este ca acestia sunt doar produse ale mintilor care cauta modele ale privitorilor. Cu alte cuvinte, este un caz clasic al pareidoliei: un fenomen psihologic in care creierul unui observator gaseste tipare sau o semnificatie intr-o imagine vaga sau aleatorie.

Fenomenul este motivul pentru care unii oameni vad, de exemplu, fetele lui Muppet pe luna. In acest caz, umbrele obisnuite de pe varfurile dealului Santa Lucia pot fi interpretate de creierul spectatorului ca fiind niște figuri inalte, cu pelerine (privitorii intunecati apar dupa-amiaza tarziu, cand umbrele sunt mai lungi).

Pe de alta parte, acest efect de cautare a modelului ar putea fi amplificat de ceata sau de norii care zboara la o altitudine mai joasa. Umbrele proiectate impotriva norilor sunt responsabile pentru o alta iluzie optica, cunoscuta sub numele de spectrul Brocken.

Localnicii germani din apropierea Munților Harz au raportat, de secole, ca au vazut figuri intunecate pe varful Brocken. In realitate, spectrul Brocken are loc atunci cand umbre – ca cele ale unui excursionist – sunt proiectate pe varfurile montane deosebit de cetoase. Daca soarele se afla in spatele observatorului, ceata se joaca cu umbra, facandu-o sa para urisa si amenintatoare.

privitorii intynecati spectru

Figurile spectrale sunt de obicei inconjurate de un halou-curcubeu, produs de lumina soarelui care se refracta in picaturile de apa din ceata sau nori, potrivit BBC.

Desi este obisnuit in Muntii Harz, unde ceata apare frecvent la altitudini mici, puteti vedea acest efect asupra oricarui versant, cu soarele la spate si norii sub dumneavoastra.

Poate ca l-ati vazut chiar de la fereastra unui avion; in timpul unui zbor intre soare si nori, avionul poate proiecta o umbra cu curcubeu pe norii de dedesubt, care arata supranatural de mare.

Este posibil, așadar, ca excursionistii din Muntii Santa Lucia sa se uite doar la propriile umbre atunci cand “privitorii intunecati” vin sa-i priveasca. Dar intotdeauna acestia se indeparteaza repede si dispar.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: livescience.com, sfgate.com, uknewsagency.net.

Foto: bbc.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.