gaurile negre universuri diferite
Astronomie,  Fizica

Gaurile negre dintr-un univers lasa urme in urmatorul

Nu traim in primul univers. Au existat si alte universuri, in alti eoni, inainte de al nostru. La fel ca in universul nostru, si in acele universuri gaurile negre erau numeroase.

Fizicienii cred ca au descoperit fantomele gaurilor negre dintr-un alt univers. Acestia sustin ca au detectat urmele acelor gauri negre moarte de mult in fundalul cosmic cu microunde (CMB) – ramasita radioactiva a nasterii violente a universului nostru.

Cel putin, aceasta este viziunea oarecum excentrica a grupului de teoreticieni, inclusiv a proeminentului fizician si matematician al Universitatii Oxford Roger Penrose (un important colaborator al lui Stephen Hawking). Penrose si echipa sa au dezvoltat o versiune modificata a Big Bang-ului.

In viziunea lor despre spatiu si timp (pe care o numesc cosmologie ciclica conforma, sau CCC), universurile se nasc, se extind si mor intr-o anumita ordine. Gaurile negre din fiecare univers lasa urme in universurile care urmeaza.

Intr-o lucrare noua, publicata pe 6 august 2018 in jurnalul arXiv (dovezi aparente pentru punctele Hawking pe cerul CMB), Penrose impreuna cu matematicianul Daniel An de la Universitatea de Stat din New York Maritime College si fizicianul teoretic al Universitatii din Varsovia Krzysztof Meissner, au sustinut ca acele urme sunt vizibile in datele existente in CMB.

Daniel An a explicat modul in care aceste urme se formeaza si supravietuiesc de la un eon la altul.

„Daca universul continua si gaurile negre inghit totul, la un moment dat, vom avea doar gauri negre”, a afirmat acesta. Conform celei mai faimoase teorii a lui Hawking, gaurile negre isi pierd incet o parte din masa si din energie in timp, prin radiatia particulelor fara masa numite gravitoni si fotoni.

Daca aceasta radiatie Hawking exista, „atunci gaurile negre se vor micsora treptat. La un moment dat, acestea s-ar dezintegra complet, lasand in univers o supa fara masa de fotoni și gravitoni. Dar gravitonii si fotonii fara masa, care calatoresc cu viteza luminii, nu experimenteaza cu adevarat timpul sau spatiul”.

In acel moment, unii fizicieni (inclusiv Penrose) sustin ca universul vast, gol, post-gaura neagra incepe sa semene cu universul ultra-comprimat din momentul Big Bang-ului, unde nu exista timp sau distanta. Si apoi incepe totul din nou.

gaurile negre lasa urme

De ce gaurile negre dintr-un univers lasa urme in urmatorul si asa mai departe?

Dar daca noul univers nu contine niciuna dintre gaurile negre ale universul anterior, cum ar putea acele gauri negre sa lase urme in CMB?

Penrose a afirmat ca urmele nu sunt ale gaurilor negre in sine, nu este singularitatea gaurii negre, sau corpul fizic real, ci intreaga radiatie Hawking de-a lungul istoriei sale.

Ce inseamna acest lucru? Tot timpul pe care o gaura neagra il petrece dizolvandu-se prin radiatia Hawking lasa o urma. Si aceasta urma, realizata in fundalul frecventelor de radiatii ale spatiului, poate supravietui mortii unui univers.

Daca cercetatorii ar putea observa aceasta urma, atunci ar avea motive sa creada ca viziunea CCC asupra universului este corecta (sau nu cu totul gresita).

In urma unui studiu aprofundat asupra CMB, Penrose si echipa lui au concluzionat ca punctele Hawking nou identificate provin intr-adevar din gaurile negre ale eonilor trecuti.

Aceasta nu este prima data cand Penrose publica o lucrare despre punctele Hawking dintr-un univers trecut. In 2010, acesta a publicat un studiu impreuna cu fizicianul Vahe Gurzadyan. Aceasta publicatie a starnit critici din partea altor fizicieni, nereusind sa convinga comunitatea stiintifica.

Fizicianul a sustinut, de asemenea, faptul ca, constiinta umana este rezultatul calculului cuantic. Intrebat daca gaurile negre din universul nostru ar putea lasa candva urme in universul eonului urmator, Penrose a raspuns: „Da, cu siguranta!”

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: livescience.com, resonancescience.org


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.