
Interactiune moleculara dinamica si rezonanta
Cercetatorii arunca o privire noua asupra mecanicii naturii pentru a sublinia importanta interrelatiilor ciclice, armonice, ale fenomenelor oscilatorii, in special in biofizica si biochimie. Este vorba despre o interactiune moleculara dinamica, controlata, rezonanta.
Studiul face parte dintr-o serie mai mare de publicatii destinate sa exploreze si sa documenteze cercetarile fundamentale efectuate la nivel global, de la astrofizica la fizica particulelor, de la bursa la teorii economice si de la biologia plantelor la constiinta.
Autorii cercetarii sunt Anirban Bandyopadhyay de la Institutul National pentru Stiinta Materialelor (NIMS) din Tsukuba, Japonia si Kanad Ray, profesor si sef al departamentului de fizica de la Scoala Amity de Stiinte Aplicate.
Acestia explica faptul ca obiectivul lor este sa gaseasca raspunsuri la intrebarea fundamentala: “Sunt toate evenimentele din univers ciclice, astfel incat evenimentele aleatoare si liniare sa fie doar o iluzie din cauza unei slabe intelegeri a fenomenelor subiacente?”
Dinamica moleculara nu este aleatorie si liniara
Un exemplu perfect al acestei dileme este oferit in lucrarea profesorului emerit de biofizica Irena Cosic. Cercetarile si experimentele acesteia au aratat ca intre nenumaratele interactiuni biochimice care au loc in interiorul celulei (cateva miliarde pe secunda) exista frecvente electromagnetice rezonante specifice care ghideaza interactiunile proteina-proteina, proteina-substrat si ADN-proteina, inrudite prin recunoasterea rezonanta.
Aceste descoperiri contrazic modelul conventional care vede astfel de interactiuni biochimice ca fiind initiate aleatoriu atunci cand macromoleculele si/sau substraturile se ciocnesc aleatoriu unele cu altele in mediul celular, cu orientarea si momentul potrivit pentru ca o reactie sa aiba loc.
Dr. Cosic descrie descoperirile si cercetarile ei in semnalizarea electromagnetica macromoleculara ghidata ca Modelul de Recunoastere Rezonanta (RRM):
“Proteinele si ADN/ARN sunt principalele macromolecule din orice organism viu care sunt cruciale pentru controlul si executia majoritatii proceselor biologice in cadrul oricarui organism viu.
Proteinele sunt principalele forte de munca, in timp ce ADN-ul pastreaza toate informatiile despre orice organism biologic si transfera aceste informatii prin ARN catre proteine.
Modelul de Recunoastere Rezonanta (RRM) reprezinta o viziune cu totul noua asupra interactiunilor biomoleculare, in special a interactiunilor proteina-proteina si proteina-ADN”.
Modelul RRM se bazeaza pe constatarea ca anumite periodicitati (frecvente) in distributia energiilor electronilor delocalizati de-a lungul unei molecule de proteine sunt critice pentru functia biologica a proteinei si/sau o interactiune cu tinta acesteia.
RRM permite ca aceste caracteristici de frecventa sa fie calculate, iar Dr. Cosic a avut succese semnificative in prezicerea interactiunilor proteina-proteina și proteina-tinta bazate exclusiv pe frecventele semnaturii electromagnetice ale electronilor delocalizati ai mai multor polimeri polipeptidici.
Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru intelegerea modului controlat, orchestrat, de interactivitate biomoleculara in interiorul celulei, utilizand in mod fundamental interactiunile de camp si semnalizarea, care permite pe deplin interactivitatea moleculara pe raza lunga, coerenta multi-sistem si chiar o posibila semnalizare non-locala.
Interactiune moleculara si constiinta cuantica
Importanta acestui domeniu de comunicare, interactivitate si organizare a moleculelor in cadrul sistemului celular este extinsa in munca profesorului Dirk K.F. Meijer, care descrie constiinta cuantica ca fiind ghidata de mecanisme hidrodinamice intr-un spatiu cuantic superfluid.
Teoria spatiului cuantic al superfluidului (SFQS-T), cunoscuta uneori si sub numele de teoria vidului BEC, este o abordare in fizica teoretica si mecanica cuantica in care vidul fizic fundamental este privit ca un superfluid sau ca un condensat Bose-Einstein (BEC).
Un obiectiv final al acestei abordari este dezvoltarea modelelor stiintifice care sa unifice mecanica cuantica cu gravitatia, facand aceasta teorie un candidat pentru definirea gravitatiei cuantice si pentru a descrie toate interactiunile cunoscute din Univers, atat la nivel microscopic, cat si la scara astronomica, ca manifestari diferite ale aceleiasi entitati – vidul superfluid.
In imaginea de mai jos este descris fluxul de tip vortex al undei/particulei incarcate intr-un fundal spatial cuantic superfluid.
Cercetarile lui Meijer sustin modelul de constiinta al retelei de memorie spatiala unificata, deoarece descrie operatorii de torus (geometrie toroidala fractala) care mediaza fluxul de informatii intr-un spatiu cuantic super-fluid prin formarea unei retele de comunicatii cu gaurile de vierme.
Lucrarea aduna si sintetizeaza impreuna un model cuprinzator al mecanismelor constiintei cuantice, de la modelul lui Hameroff si Penrose de reducere obiectiva orchestrata in microtubuli, pana la modelul unificat al relativitatii integrale a constientizarii si energiei al lui Lex Neal.
In loc de incheiere – campul fundamental de interactiune
Armonia, frecventa si rezonanta subsistemelor din plasma de vid Planck sunt mecanisme fundamentale si integrale de ordonare a materiei si energiei, care dau nastere unor sisteme structurate coerente in natura.
Aceste lanturi fractale de retele armonice rezonante se extind de la scara Planck a oscilatorilor armonici cuantici la atomii, moleculele si proteinele din domeniul biologic.
Armonia muzicala a sistemului este cea care genereaza o mare parte din ordinea si dinamica in interiorul celulei. Intr-adevar, aceasta se extinde la ritmurile oscilatorii ale sistemelor celulare, cum ar fi inima sau retelele neuronale ale creierului, a caror transducție a informatiilor este o componenta integrala a constiintei si constientizarii noastre.
Ceea ce este important este sa ne amintim ca aceste ritmuri oscilatorii si armonice rezonante ne conecteaza la campul fundamental de interactiune, care este plasma superfluida din vid, prin dinamica moleculara care are loc in celulele noastre, dinamica care nu este aleatorie si liniara.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: researchgate.net, resonancescience.org, nature.com.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

