furnicile si antibioticele
Biologie,  Sanatate

Furnicile Matabele recunosc ranile si le trateaza cu antibiotice

Furnicile africane Matabele sunt adesea ranite in lupte cu alte termite. Conspecificele lor recunosc cand ranile se infecteaza si initiaza tratamentul cu antibiotice.

Furnicile Matabele (Megaponera analis), care sunt larg raspandite la sud de Sahara, au o dieta limitata: mananca doar termite.

Expeditiile lor de vanatoare sunt periculoase, deoarece soldatii isi apara conspecificii si isi folosesc mandibulele puternice pentru a face acest lucru. Prin urmare, este obisnuit ca furnicile sa fie ranite in timpul vanatorii.

Daca ranile se infecteaza, exista un risc semnificativ in ceea ce priveste supravietuirea lor. Cu toate acestea, furnicile Matabele au dezvoltat un sistem sofisticat de ingrijire a sanatatii.

Acestea pot distinge intre ranile neinfectate si cele infectate si le pot trata pe acestea din urma eficient cu antibioticele pe care le produc ele insele.

Acest lucru este raportat de o echipa condusa de dr. Erik Frank de la Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg si de profesorul Laurent Keller de la Universitatea din Lausanne in revista Nature Communications.

lupta

Tratamentul reduce drastic mortalitatea

„Analizele chimice in cooperare cu profesorul JMU Thomas Schmitt au aratat ca profilul de hidrocarburi al cuticulei furnicii se modifica ca urmare a unei infectii a ranilor”, a spus Erik Frank.

Tocmai aceasta schimbare furnicile sunt capabile sa o recunoasca si astfel sa diagnosticheze starea de infectie a tovarasilor de cuib raniti.

Pentru tratament, ele aplica apoi compusi antimicrobieni si proteine ​​pe ranile infectate. Furnicile iau aceste antibiotice din glanda metapleurala, care este situata pe partea laterala a toracelui.

Secretia sa contine 112 componente, dintre care jumatate au efect antimicrobian sau de vindecare a ranilor. Si terapia este foarte eficienta: rata mortalitatii indivizilor infectati este redusa cu 90%, dupa cum a descoperit grupul de cercetare.

furnicile si tratamentele

Analiza antibioticelor pentru furnici

„Cu exceptia oamenilor, nu cunosc nicio alta creatura vie care sa poata efectua tratamente medicale atat de sofisticate ale ranilor”, a afirmat Erik Frank.

Laurent Keller adauga, de asemenea, ca aceste descoperiri „au implicatii medicale, deoarece agentul patogen primar din ranile furnicilor, Pseudomonas aeruginosa, este, de asemenea, o cauza principala de infectie la om, mai multe tulpini fiind rezistente la antibiotice”.

Sunt furnicile Matabele cu adevarat unice in acest sens? Cercetatorul de la Würzburg doreste acum sa exploreze comportamentele de ingrijire a ranilor la alte specii de furnici si la alte animale sociale.

De asemenea, doreste sa identifice si sa analizeze antibioticele folosite de furnicile Matabele in colaborare cu grupurile de cercetare in chimie. Acest lucru poate duce la descoperirea de noi antibiotice care ar putea fi utilizate si la oameni.

furnicile in documentar

Furnicile Matabele intr-un documentar Netflix

In urma cu cativa ani, cercetarile lui Erik Frank asupra furnicilor africane care au grija de tovarasii lor raniti de cuib au starnit interesul unei companii de productie de film.

Compania a fost insarcinata de Netflix sa gaseasca povesti interesante pentru documentarul despre natura in opt parti „Life on Our Planet”, care se concentreaza pe evolutia vietii in ultimii 500 de milioane de ani.

Dupa sase ani de munca, serialul poate fi vazut acum pe Netflix. A fost produs de Steven Spielberg, iar versiunea in limba engleza este povestita de actorul Morgan Freeman.

Seria a fost tradusa in germana si in numeroase alte limbi. Furnicile Matabele apar in al cincilea episod, care se numeste „In umbra uriasilor” si dureaza 51 de minute.

Secventa despre furnicile lui Erik Frank a fost filmata in aprilie 2021 la statia de cercetare Comoé a Universitatii din Würzburg din Côte d’Ivoire.

„A fost nevoie de trei saptamani, efortul a fost enorm”, a spus cercetatorul JMU. Filmul a fost filmat in habitatul natural al furnicilor, dar si in cuiburi artificiale din laboratorul statiei de cercetare, iar expertiza lui Erik Frank a fost la cerere constanta in acest timp.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: phys.org, sciencedaily.com, newscientist.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.