efectul de memorie gravitationala
Astronomie,  Fizica

Efectul de memorie gravitationala – spatiul are memorie

O meta-analiza in curs de desfasurare a semnalelor undelor gravitationale ar putea dovedi in curand ca spatiul are memorie – efectul de memorie gravitationala.

Amprenta informationala a memoriei in spatiu este ceea ce genereaza holografic timpul, adica spatiu-timp 4D este o proiectie holografica a unei retele de informatii voxel 3D.

Efectul memoriei undelor gravitationale este o predictie a relativitatii generale, iar fizicienii au conceput un test al acestui efect interesant de memorie spatiala printr-o meta-analiza a datelor detectorului undelor gravitationale.

Prezenta efectelor de memorie in semnalele undelor gravitationale ofera nu numai sansa de a testa un aspect important al relativitatii generale, dar reprezinta si o contributie potential neneglijabila la forma de unda pentru anumite evenimente de unde gravitationale.

De asemenea, proprietatile de memorie ale spatiului vor avea implicatii de anvergura, de la studierea teoriilor gravitatiei cuantice si fizicii unificate pana la potentiale aplicatii in tehnologiile de telecomunicatii.

Undele gravitationale sau oscilatiile in mediul substantial al spatiu-timpului, au fost prezise pentru prima data de teoria relativitatii generale a lui Albert Einstein cu peste un secol in urma.

Aceste unde pot fi destul de omniprezente, ceea ce este cunoscut sub numele de fundal de unde gravitationale (GWB), similar cu fundalul cosmic cu microunde (CMB).

Undele gravitationale care au fost detectate pana in prezent sunt generate de unele dintre cele mai violente si energetice procese din cosmos, cum ar fi fuziunea gaurilor negre si a stelelor neutronice.

Cu toate acestea, un fenomen mai putin cunoscut legat de undele gravitationale, numit efectul memoriei gravitationale, a castigat atentia in comunitatea stiintifica.

Acest articol analizeaza conceptul intrigant al memoriei gravitationale si implicatiile sale pentru intelegerea noastra a fortelor fundamentale ale universului.

undele gravitationale

Intelegerea undelor gravitationale

Undele gravitationale sunt perturbari in curbura spatiului-timp, care se propaga ca unde la viteza luminii.

Ele sunt generate atunci cand obiectele ceresti masive accelereaza asimetric, ducand la oscilatii in campul gravitational care radiaza spre exterior.

Aceste ondulatii poarta informatii despre originile lor si calatoresc prin univers, permitand astronomilor sa cerceteze cosmosul intr-un mod unic.

Efectul de memorie gravitationala

Efectul de memorie gravitationala este o manifestare a modificarii persistente a distantelor relative dintre particulele testate datorita trecerii undelor gravitationale.

Spre deosebire de natura oscilativa a undelor gravitationale, efectul de memorie produce o schimbare permanenta in separarea obiectelor din calea sa.

Acest fenomen este o consecinta a naturii neliniare a gravitatiei din teoria relativitatii generale a lui Einstein.

Tipuri de memorie gravitationala

Efectul memoriei gravitationale poate fi clasificat in doua tipuri: pozitiv si negativ.

O memorie pozitiva duce la o crestere a separarii particulelor de test, in timp ce o memorie negativa duce la o scadere. Aceste modificari au loc de-a lungul directiei de propagare a undei gravitationale.

tipuri de memorie gravitationala

Istoria analizei empirice a undelor gravitationale si predictia efectului de memorie gravitationala

Joseph Weber, un fizician american, a sustinut ca a descoperit radiatia gravitationala in anii 1960.

El a dezvoltat detectoare extrem de sensibile, cunoscute sub numele de bare Weber, care au fost concepute pentru a detecta vibratiile mici cauzate de undele gravitationale care trec. Afirmatia sa s-a bazat pe observatiile facute cu ajutorul acestor detectoare.

Munca lui Weber a atras atentie si entuziasm semnificativ in comunitatea stiintifica si in mass-media. Descoperirea potentiala a radiatiei gravitationale a fost inovatoare, deoarece ar fi furnizat confirmarea experimentala a unei predictii fundamentale a teoriei relativitatii generale a lui Albert Einstein.

Experimentele lui Weber au implicat cilindri de aluminiu sau „bare Weber”, care au fost proiectate sa rezoneze la frecvente specifice atunci cand sunt expuse undelor gravitationale.

Weber a sustinut ca a detectat unde gravitationale care emana de la diferite evenimente cosmice, inclusiv ramasite de supernove si sisteme stelare binare.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, scepticismul cu privire la validitatea rezultatelor lui Weber a inceput sa creasca.

Alti cercetatori au incercat sa reproduca descoperirile sale, dar s-au confruntat cu provocari in reproducerea rezultatelor cu acelasi nivel de consistenta si semnificatie statistica.

Fizicieni precum Yakov Zeldovich, ​​care a jucat un rol esential in formularea modului in care rezonanta undelor poate converti undele electromagnetice in unde gravitationale, au efectuat calcule care au demonstrat in mod explicit cum barele lui Weber ar trebui sa fie de 100 de milioane de ori mai sensibile pentru a detecta chiar si cele mai mari surse de unde gravitationale posibile teoretic, cum ar fi dintr-un grup de stele super-dens, cu interactiune ridicata.

Astfel, analiza utilizata pentru a dovedi ca Weber a gresit a condus la o predictie remarcabila. In anii 1970, in colaborare cu colegul sau Alexander Polnarev, Zeldovich a prezis ca undele gravitationale trecatoare ar trebui sa aiba ca rezultat o schimbare permanenta a separarii relative a particulelor testate, cum ar fi o inregistrare sau o memorie a radiatiei gravitationale trecatoare.

Lucrarile lor au pus bazele intelegerii teoretice a efectului de memorie gravitationala, subliniind semnificatia potentiala a acesteia in studiul undelor gravitationale si implicatiile pentru fizica fundamentala.

Un cadru esential pentru viitoarele cercetari

Analiza teoretica a lui Zeldovich si Polnarev a oferit un cadru esential pentru ca cercetari ulterioare sa exploreze mai detaliat acest fenomen intrigant.

Perspectivele lui Zeldovich asupra comportamentului undelor gravitationale si impactul lor asupra spatiu-timpului au fost esentiale in dezvoltarea intelegerii noastre despre modul in care aceste unde pot induce modificari de durata in geometria spatiului.

Aceasta munca de pionierat a contribuit la dezvoltarea eforturilor experimentale de a detecta si studia efectul memoriei gravitationale.

In timp ce rolul lui Zeldovich a fost in primul rand teoretic, contributiile sale au fost fundamentale in modelarea intelegerii noastre despre undele gravitationale si efectele asociate acestora, inclusiv memoria gravitationala.

Validarile experimentale ulterioare ale efectului memoriei gravitationale au confirmat si mai mult acuratetea predictiilor facute de Zeldovich si Polnarev, solidificandu-le locul in istoria cercetarii undelor gravitationale.

Pentru Weber, mai multi factori au contribuit la indoielile legate de afirmatiile sale:

  • Probleme de replicare: Alte grupuri de cercetare au avut dificultati in replicarea rezultatelor lui Weber, ceea ce a dus la ingrijorari cu privire la fiabilitatea si reproductibilitatea descoperirilor sale experimentale.
  • Semnificatia statistica: Semnificatia statistica a rezultatelor lui Weber a fost un subiect de dezbatere. Semnalele detectate erau adesea aproape de pragul detectabilitatii, ridicand intrebari cu privire la fiabilitatea datelor.
  • Zgomot si interferenta: sensibilitatea instrumentelor lui Weber le-a facut susceptibile la diferite surse de zgomot si interferente, inclusiv activitatea seismica si fluctuatiile termice. Distingerea semnalelor undelor gravitationale adevarate de zgomot sa dovedit a fi o provocare semnificativa.
  • Lipsa corelatiei: observatiile lui Weber nu s-au corelat in mod constant cu evenimentele astrofizice asteptate care ar fi trebuit sa produca unde gravitationale, punand la indoiala legitimitatea detectiilor sale.

Pe masura ce anii au trecut, progresele ulterioare in tehnologiile de detectare a undelor gravitationale, cum ar fi Observatorul undelor gravitationale cu interferometru cu laser (LIGO), au oferit dovezi mai precise si mai fiabile pentru existenta undelor gravitationale.

Succesul LIGO in detectarea directa a undelor gravitationale in 2015 prin observarea fuziunii gaurilor negre a discreditat efectiv afirmatiile lui Weber.

Privind retrospectiv, in timp ce munca lui Joseph Weber a fost influentata in a pune bazele pentru detectarea undelor gravitationale, progresele ulterioare in tehnologie si succesul unor experimente mai precise ne-au remodelat intelegerea undelor gravitationale si au intarit acuratetea teoriei generale a relativitatii a lui Einstein.

memoria unei gauri negre

Efectul de memorie al gaurii negre

Investigarea afirmatiei lui Weber privind detectarea undelor gravitationale si elucidarea si predictia ulterioara a efectelor memoriei undelor gravitationale de catre Yakov Zeldovich si Alexander Polnarev i-a condus la o alta predictie conexa a unui efect similar care are loc in geometria spatiu-timp a orizontului evenimentelor gaurii negre – un „efect de memorie al gaurii negre”.

Acest efect este o consecinta a naturii neliniare a relativitatii generale si apare atunci cand undele gravitationale trec printr-o regiune a spatiului in apropierea unei gauri negre provocand o distorsiune a geometriei spatiu-timpului.

Aceasta distorsiune duce la o schimbare a orbitelor si a dinamicii particulelor din vecinatatea gaurii negre. Chiar si dupa ce undele gravitationale au trecut, aceasta schimbare persista, creand o memorie durabila in structura spatiu-timpului.

In termeni mai tehnici, efectul de memorie al gaurii negre este legat de asa-numitele „simetrii asimptotice” ale gravitatiei.

Acestea sunt transformari care afecteaza geometria spatiu-timpului la infinit si pot lasa o urma permanenta in spatiul din jurul unei gauri negre.

Este un domeniu important de studiu in fizica undelor gravitationale, ajutand cercetatorii sa inteleaga impactul durabil al undelor gravitationale asupra structurii universului si implicatiile acestuia pentru astrofizica si fizica fundamentala.

Detectarea efectului de memorie gravitationala neliniara

Prin combinarea datelor de la detectoarele de unde gravitationale – interferometre laser mari de mare sensibilitate – LIGO, detectorul Virgo din Italia si detectorul Kamioka din Japonia, ar putea fi posibil sa se dezvaluie un semnal indicator al efectelor memoriei undelor gravitationale din meta- analiza datelor.

O astfel de analiza este in curs de desfasurare, cu noi observatii care apar in fiecare saptamana, impingand totalul actual la peste 100 si numarand. In acest ritm, experimentatorii spera ca vor detecta memoria gravitationala in cativa ani.

Exista, de asemenea, propuneri recente de a detecta efectul de memorie gravitationala in LISA folosind declansatoare de la detectoare aflate la sol.

Acestea vor elimina problema semnal-zgomot (SNR) care apare deoarece efectul de memorie este cu unul sau cu doua ordine sub nivelul de fond al zgomotului detectorului.

O alta varianta este utilizarea observatorului spatial de unde gravitationale propus de TianQin, conceput pentru a detecta si studia undele gravitationale cu precizie si sensibilitate ridicate.

TianQin este conceput ca un observator spatial al undelor gravitationale care isi propune sa observe unde gravitationale cu frecvente mai mici (interval de miliherti pana la herti).

Aceasta completeaza observatoarele de la sol precum LIGO si Virgo, care detecteaza unde gravitationale de frecventa mai mare.

Observatorul TianQin se bazeaza pe un grup de trei nave spatiale care formeaza un triunghi echilateral in spatiu.

Aceste nave spatiale vor fi echipate cu lasere si accelerometre extrem de sensibile pentru a masura micile deplasari cauzate de trecerea undelor gravitationale.

Gama de frecventa inferioara a lui TianQin ii permite sa detecteze unde gravitationale din diferite surse, cum ar fi sisteme binare masive (de exemplu, fuziunea gaurilor negre supermasive) sau de exemplu, un obiect mic compact care orbiteaza o gaura neagra masiva, precum si alte evenimente astrofizice.

Fiind in spatiu, TianQin este liber de zgomotul seismic si alte perturbari care pot afecta detectoarele de la sol. Acest lucru ii permite sa detecteze undele gravitationale de frecventa inferioara cu o sensibilitate si precizie mai mari.

detectare memorie gravitationala

Implicatii si aplicatii

Studierea efectului de memorie gravitationala permite fizicienilor sa cerceteze natura fundamentala a gravitatiei si comportamentul acesteia in conditii extreme.

Acest fenomen este promitator in imbunatatirea intelegerii noastre a interactiunii complicate dintre gravitatie si alte forte fundamentale din univers.

Undele gravitationale, inclusiv efectul lor de memorie, ofera un instrument puternic pentru studierea fenomenelor astrofizice.

Ele ofera informatii despre dinamica sistemelor binare compacte, proprietatile fuzionarii gaurilor negre, stelelor neutronice si universului timpuriu.

Memoria gravitationala poate fi un plus valoros la setul nostru de instrumente de observatie pentru intelegerea evenimentelor cosmice:

  • Intelegerea fizicii fundamentale si a gravitatiei: Descoperirea si studiul efectului de memorie gravitationala ar putea contribui semnificativ la intelegerea fizicii fundamentale, in special a gravitatiei. Ofera o cale de testare si verificare a naturii neliniare a interactiunilor gravitationale, aruncand lumina asupra complexitatii campului gravitational.
  • Validarea relativitatii generale: memoria gravitationala serveste ca o validare suplimentara a teoriei relativitatii generale a lui Einstein, care a avut deja un succes remarcabil in explicarea comportamentului gravitatiei si a curburii spatiu-timpului. Confirmarea efectului de memorie gravitationala ar spori si mai mult credibilitatea teoriei.
  • Noi tehnici de detectare a undelor gravitationale: Detectarea si caracterizarea cu succes a efectului de memorie gravitationala necesita dezvoltarea unor tehnici de masurare sensibile. Urmarirea unor astfel de tehnici ar putea duce la progrese in tehnologiile de detectare a undelor gravitationale, imbunatatind capacitatea noastra de a studia alte aspecte ale acestor unde si evenimentele care le genereaza.
  • Perspective asupra evenimentelor astrofizice extreme: Studiul memoriei gravitationale poate oferi informatii valoroase asupra naturii evenimentelor astrofizice extreme care genereaza unde gravitationale, cum ar fi fuziunile gaurilor negre si coliziunile cu stele neutroni. Intelegerea memoriei gravitationale asociata cu aceste evenimente ne-ar putea aprofunda intelegerea dinamicii lor si a proprietatilor corpurilor ceresti implicate.
  • Cosmologia si dinamica universului timpuriu: undele gravitationale, inclusiv efectul lor de memorie, ofera un instrument de observatie unic pentru a studia universul timpuriu si dinamica acestuia. Perspectivele obtinute in urma studierii memoriei gravitationale ar putea ajuta cercetatorii sa dezvolte o intelegere mai precisa si mai detaliata a cosmosului timpuriu, inclusiv a formarii si evolutiei acestuia.
  • Inovatii si aplicatii tehnologice: urmarirea cercetarii memoriei gravitationale poate conduce la progrese tehnologice privind instrumentele si dispozitivele de masurare, ceea ce poate duce la aplicatii dincolo de astrofizica. Aceste inovatii ar putea gasi aplicatii in tehnologiile de detectare de precizie si ar putea influenta domenii precum telecomunicatiile si navigatia.

efectul de memorie gravitationala

In loc de incheiere

Efectul de perturbare aproape nedetectabil al memoriei undelor gravitationale este o indicatie relativ subtila a atributului de memorie a spatiului care decurge din proprietatile substantiale ale vidului ca mediu fizic, dar nu este singurul mecanism prin care proprietatile memoriei spatiului pot fi potential manifeste.

De exemplu, interactiunea gravitationala este propusa pentru a media un comportament mecanic cuantic prin excelenta, cum ar fi interconectarea, ca in conjectura corespondentei holografice ERb=EPR a lui Susskind si Maldacena.

Ca atare, legatura de interconectare a memoriei spatiului poate fi parte integranta in codificarea starilor de memorie qubit care apar in mod natural in sistemele din jurul nostru care interactioneaza.

Este important de retinut ca, in cadrul abordarii fizicii unificate, undele gravitationale nu sunt generate doar de evenimente de mare energie, cum ar fi fuziunile gaurilor negre, ci vor fi un fenomen destul de omniprezent, care va avea loc la mai multe scale.

Undele gravitationale emana probabil din particule fundamentale precum protonul si chiar sunt generate la scara Planck. Rolul unei astfel de radiatii oscilatorii a spatiu-timpului in sine va constitui o contributie semnificativa la dinamica energetica a sistemelor materiale.

Iar interactiunea complexa a surselor radiative cu mai multe corpuri care genereaza forme de unda de interferenta constructiva si distructiva si rezonanta undelor poate fi foarte bine un factor semnificativ in proprietatile memoriei holografice ale spatiului.

Efectul de memorie gravitationala, o consecinta a undelor gravitationale, ramane un aspect fascinant si relativ neexplorat al relativitatii generale.

Pe masura ce tehnologia de detectare a undelor gravitationale avanseaza, oamenii de stiinta sunt dornici sa dezvaluie misterele din jurul acestui fenomen.

Dezvaluirea efectului de memorie gravitationala nu numai ca ne extinde intelegerea asupra fortelor fundamentale care modeleaza cosmosul, dar ne promite si o intelegere mai profunda a dansului complex al universului.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: resonancescience.org, researchgate.net, newscientist.com.

Foto: ESA, MPI for Gravitational Physics/W.Benger-Zib.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.