Balenele comunica cu oamenii in primul experiment mondial
Ce au in comun expertii care cerceteaza balenele si vanatorii de extraterestri? Mai mult decat te-ai putea astepta.
Pentru un studiu recent publicat in jurnalul PeerJ, oamenii de stiinta de la UC Davis, Alaska Whale Foundation si SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au facut o echipa comuna.
Misiunea lor: sa comunice cu balenele. Si chiar asta au facut. Intr-un experiment de referinta, echipa a avut o conversatie de 20 de minute cu o balena cu cocoasa pe nume Twain, in propria ei limba.
Twain si oamenii de stiinta nu au vorbit despre vreme sau despre cele mai recente barfe despre pesti – suntem inca departe de acest nivel de intelegere. Ceea ce s-a intamplat, totusi, a fost remarcabil.
Comunicarea cu balenele
Oamenii de stiinta au navigat cu o barca in largul coastei Alaska si au trimis ceea ce se numeste un „apel de contact” in ocean pentru a vedea daca vreo balena ar raspunde.
Apelurile de contact sunt similare cu un salut uman. Balenele le folosesc pentru a chema alte balene sau pentru a-si spune reciproc unde se afla, a declarat autorul principal Brenda McCowan, profesor la Scoala de Medicina Veterinara a UC Davis.
„Este unul dintre cele mai comune semnale din repertoriul de sunete sociale ale balenei cu cocoasa”, a spus Fred Sharpe, coautor si investigator principal la Alaska Whale Foundation.
Destul de sigur, Twain a inotat pana la barca si a inconjurat-o. In urmatoarele 20 de minute, oamenii de stiinta au emis acelasi apel de contact de 36 de ori, la intervale diferite, iar Twain a raspuns la apel de fiecare data, chiar daca unele intervale erau apropiate.
Mai mult, daca oamenii de stiinta ar astepta 10 secunde inainte de a reda un apel catre Twain, ea ar astepta la randul sau 10 secunde inainte de a raspunde, a spus McCowan. Acest tip de potrivire pe intervale sugereaza ca Twain a fost angajata intr-un schimb intentionat.
„Cu siguranta am simtit ca am fost auziti”, a spus Sharpe, subliniind ca munca lor se face cu un permis de la Serviciul National de Pescuit Marin si cititorii nu ar trebui sa incerce acest lucru acasa (sau pe mare). „Si speram ca si ea s-a simtit la fel.”
„Credem ca acesta este primul astfel de schimb de comunicare intre oameni si balenele cu cocoasa in limbajul lor”, a spus McCowan intr-un comunicat.
Apelurile au provenit de la balenele cu cocoasa pe care cercetatorii le-au inregistrat de la un grup mic de balene chiar cu o zi inainte de intalnirea lor. Grupul a inclus-o pe Twain, asa ca este posibil ca Twain sa fi raspuns la propriul ei semnal. „S-ar putea sa-i fi redat propria salutare”, a spus Sharpe.
Dar, ce legatura este intre acest experiment si comunicarea cu extraterestrii?
Se pare ca acest comportament al lui Twain ar putea fi asemanator cu modul in care rasele extraterestre inteligente pot cauta umanitatea, a spus Laurance Doyle, investigator principal la Institutul SETI si coautor al lucrarii.
Comunicarea cu extraterestrii
„O presupunere importanta a cautarii inteligentei extraterestre este ca anumite fiinte din univers vor fi interesate sa intre in contact cu noi si astfel sa trimita semnale catre receptorii umani”, cam asa cum a raspuns Twain la apelul de contact din partea oamenilor de stiinta, a spus Doyle intr-un comunicat.
Doyle si colegii sai de la SETI lucreaza cu expertii care cerceteaza balenele si alte animale de la UC Davis si Alaska Whale Foundation pentru a crea filtre inteligente care sa ii ajute in cautarea inteligentei extraterestre.
Daca extraterestrii sunt acolo, trimitandu-ne semnale, incercand sa comunice cu noi, s-ar putea sa-i ratam daca nu stim ce sa cautam.
Perfectionand aceste filtre inteligente, oamenii de stiinta le-ar putea folosi pentru a identifica semnale inteligente din spatiu, in incercarea de a lua primul contact cu o rasa extraterestra.
„Exista diverse creaturi inteligente pe aceasta planeta si, studiindu-le, putem intelege mai bine cum ar putea fi o inteligenta extraterestra, pentru ca nu va fi exact ca noi”, a spus McCowan.
Experimentul testeaza si ideea daca viata extraterestra inteligenta ne-ar cauta sau nu.
„Cercetarea balenelor a indicat faptul ca daca esti inteligent, curiozitatea vine impreuna cu asta si vrei sa iei contact cu alte fiinte inteligente”, a spus Doyle.
Oamenii de stiinta au spus ca spera ca experimente similare sa poata fi efectuate cu alte animale inteligente de pe Pamant, inclusiv cu alte cetacee precum delfinii, carnivorele care coopereaza la vanatoare si alte specii extrem de sociale, cum ar fi suricatii si elefantii.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: sciencealert.com, businessinsider.com, earth.com, livescience.com.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.