Dovezi ale civilizatiilor urbane in Amazon!
O descoperire foarte neasteptata a surprins lumea. Padurea amazoniana, considerata a fi un loc al animalelor salbatice si al asezarilor indigene primitive, a fost si sediul civilizatiilor avansate.
Prin civilizatii avansate, ne referim la faptul ca erau societati urbane mari, cu activitati civice si ritualice, spre deosebire de triburile mici nomade.
Folosind o tehnologie de teledetectie numita Lidar pentru a cartografia terenul dintr-un elicopter, cercetatorii au descoperit ca amazonienii antici au construit si au trait in centre dens populate, incepand cu aproximativ 1500 de ani in urma.
Asezarile imense se intind pe aproximativ 80 de mile patrate in regiunea Llanos de Mojos din Bolivia.
„Complexitatea acestor asezari este uluitoare”, a afirmat Heiko Prümers, arheolog la Institutul Arheologic German.
Leaganul civilizatiilor urbane amazoniene
Descoperirile includ piramide conice inalte de 22 de metri si cladiri de lut care au fost incercuite de kilometri de drumuri si terase inaltate. Situl se numeste Cotoca si a fost ocupat de cultura Casarabe, intre anii 500 si 1400 d.Hr.
Cercetatorii presupun ca asezarea culturala Casarabe este o forma singulara de urbanism agrar tropical cu densitate scazuta, considerat a fi primul caz cunoscut pentru intreaga campie tropicala din America de Sud.
Dupa cum explica Prümers, aspectul arhitectural al acestui sit indica faptul ca locuitorii au creat un nou peisaj social si public prin monumentalitate.
Acestia au realizat structuri monumentale din caramida de noroi si si-au conectat orasele prin 600 de mile de canale, au construit caile de acces si un sistem complex de rezervoare si lacuri folosite pentru irigarea culturilor.
Dupa Cotoca, a fost gasita o a doua asezare, numita Landivar, ambele fiind protejate de structuri concentrice. S-au gasit dovezi ale centrelor civice si ceremoniale, care au facut aluzie la o viziune cosmologica asupra lumii a acestei culturi.
Inregistrarile polenului au aratat ca porumbul a fost cultivat in zona continuu timp de mii de ani, indicand practici agricole durabile. Astfel, oamenii nu traiau doar pe urma vanatului si a pescuitului.
Importanta acestei uriase descoperiri
Aceasta descoperire este foarte importanta, deoarece regiunea Amazonului este unul dintre cele mai vechi situri geologice din lume si, prin urmare, la fel ca multe alte dovezi ale civilizatiilor avansate din intreaga lume – cum ar fi Egipt, Peru, China, Mexic – cu siguranta a fost locuita de culturi umane incredibile pe care acum avem norocul sa le recunoastem.
Astfel, apar tot mai multe dovezi care indica faptul ca bazinele amazoniene au fost ocupate si de alte civilizatii avansate, nu numai de triburi. Acest lucru nu numai ca ne va ajuta sa intelegem mai bine culturile amazoniene, dar ne va prezenta si istoria umana reala a omenirii.
Pe de alta parte, cercetatorii spun ca studierea civilizatiilor din trecut ar putea ajuta la conservarea Amazonului, un paradis al biodiversitatii si un scut impotriva incalzirii globale.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: resonancescience.org, discovermagazine.com.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.