Recif misterios descoperit in desertul australian
Cercetatorii au descoperit recent un recif misterios, vechi de milioane de ani in vastul desert australian!
Continand odata un ocean vast, preistoric, Campia Nullarbor din sudul Australiei ne dezvaluie un peisaj extraordinar. Un desert pe piatra de roca de calcar, extrem de plat si aproape lipsit de trasaturi, extinzandu-se pe o mie de kilometri.
Dar o noua descoperire sugereaza ca intinderea vasta, semi-arida ar putea sa nu fie atat de lipsita de caracteristici pe cat se credea.
Folosind imagini din satelit, o echipa internationala de oameni de stiinta condusa de geologul Matej Lipar de la Academia Slovena de Stiinte si Arte a gasit o forma de relief antica, care pare sa fi fost candva un recif de corali – sau o parte a unui recif.
Desi cunoastem faptul ca piatra de calcar se poate forma din carbonat de calciu din scoici si fosile, si chiar daca calcarul Nullarbor este bogat in fosile de corali si alge, nu exista caracteristici primare asociate cu depunerea de carbonat.
Forma de relief asemanatoare unui recif consta dintr-un inel circular ridicat de aproximativ 1300 de metri latime, cu o cupola in centru. Acesta ar putea fi prima structura de depozitare primara descoperita vreodata pe campie.
Un recif care a rezistat milioane de ani
Spre deosebire de multe parti ale lumii, o mare parte din Campia Nullarbor a ramas neschimbata in fata intemperiilor si a eroziunii de-a lungul a milioane de ani.
Astfel, aceasta campie a ramas o panza geologica unica care a inregistrat istoria antica si cu siguranta merita investigata, desigur daca avem instrumentele potrivite.
„Prin imagini de satelit de inalta rezolutie si munca de teren am identificat ramasita clara a unei structuri originale de pe fundul marii pastrata timp de milioane de ani, care este prima forma de relief de acest tip descoperita in Campia Nullarbor”, a afirmat geologul Milo Barham de la Universitatea Curtin din Australia.
„Dealul” in forma de inel nu poate fi explicat prin impact extraterestru sau prin orice proces de deformare cunoscut, dar pastreaza texturile si caracteristicile microbiene originale gasite in mod obisnuit in Marea Bariera de Corali moderna.
Cea mai mare parte a Australiei este acum arida si uscata, cu vaste deserturi interioare. Cu milioane de ani in urma, totusi, in timpul Miocenului, continentul era plin de viata; nu doar ecosisteme forestiere dense si infloritoare, ci si mari interioare uriase.
Marea care a acoperit Nullarbor a inceput sa sece in urma cu aproximativ 14 milioane de ani, expunand calcarele de apa putin adanca depuse in timpul Cenozoicului mijlociu.
De atunci, foarte putine s-au intamplat pe aceasta campie, din punct de vedere geologic. Nu a existat nicio depunere semnificativa de sedimente despre care sa vorbim si nicio tulburare majora care sa conduca la formarea lanturilor muntoase sau a altor caracteristici.
Aceasta inseamna ca Nullarbor este efectiv o inregistrare “curata” a proceselor si caracteristicilor geologice care dateaza din Miocen.
„Dovezile canalelor raurilor disparute de mult timp, precum si sistemele de dune de nisip imprimate direct in calcar, pastreaza o arhiva a peisajelor antice si chiar o inregistrare a vantului dominant”, spune Barham.
O intelegere mai profunda a istoriei Pamantului
Si nu sunt doar peisaje. Puturile de pestera isolate pastreaza ramasițe mumificate de tigri tasmanieni si schelete complete ale minunilor disparute de mult, cum ar fi Thylacoleo, leul marsupial.
Si asta nu e tot. La suprafata, datorita conditiilor relativ stabile, Campia Nullarbor a pastrat cantitati mari de meteoriti, permitandu-ne sa privim inapoi in timp la originile Sistemului nostru Solar.
Numai prin progresele recente legate de imaginile prin satelit de inalta rezolutie, oamenii de stiinta au reusit sa descopere unele dintre caracteristicile mai subtile ale campiei, inclusiv structura de tip recif.
Analiza unora dintre rocile luate din calcar dezvaluie foraminifere bentonice fosilizate, organisme marine unicelulare. Aceasta constatare este in concordanta cu calcarul Nullarbor.
Insa, ceea ce este surprinzator, una dintre mostre a dezvaluit ceva interesant: roca sedimentara microbiana, un tip de piatra care a fost legata de corali sau alge atunci cand s-a format.
Nu a fost identificata nicio alta piatra de acest gen in calcarul Nullarbor, iar acest organism este capabil sa depuna material organic. Prezenta sa sugereaza ca structura asemanatoare unui recif provine din momentul in care a fost depus calcarul.
„Aceste trasaturi”, spune Barham, „impreuna cu caracteristicile peisajului vechi de milioane de ani pe care le-am identificat acum, fac efectiv din Campia Nullarbor un loc pe care timpul l-a uitat si permit o intelegere mai profunda a istoriei Pamantului”.
Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!
Sursa: sciencealert.com, livescience.com, futurism.com.
Foto: Universitatea Curtin Australia.
Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.
Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.
Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.
Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.