oxitocina si inima
Sanatate

Oxitocina ajuta la refacerea leziunilor inimii

Oxitocina, numita uneori si „hormonul iubirii”, poate ajuta la vindecarea inimilor frante – la propriu.

Intr-un nou studiu asupra pestilor zebra si a celulelor umane, oamenii de stiinta au descoperit ca acest hormon produs de creier poate ajuta tesutul inimii sa se regenereze dupa leziuni si, teoretic, ar putea fi folosit intr-o zi in tratamentul atacurilor de cord, potrivit cercetatorilor.

Insa, deoarece noul studiu a fost realizat doar asupra pestilor si in laborator, acest tratament teoretic este inca departe de a fi realizat.

Oxitocina a fost supranumita hormonul „dragostei” sau al „imbratisarii” pentru rolul sau cunoscut in formarea legaturilor sociale si a increderii intre oameni, iar nivelurile sale cresc adesea atunci cand oamenii se imbratiseaza, au relatii sexuale sau orgasm.

Cu toate acestea, asa-numitul hormon al iubirii indeplineste si multe alte functii in organism, cum ar fi declansarea contractiilor in timpul nasterii si declansarea lactatiei dupa aceea.

Oxitocina ajuta, de asemenea, la protejarea sistemului cardiovascular de leziuni prin scaderea tensiunii arteriale, reducerea inflamatiei si difuzarea radicalilor liberi, un produs secundar reactiv al metabolismului celular normal, potrivit unei recenzii din 2020 din jurnalul “Frontiers in Psychology”.

oxitocina formula

Beneficiul pe care oxitocina il aduce inimii

Dar, noul studiu, publicat pe 30 septembrie 2022 in jurnalul “Frontiers in Cell and Developmental Biology”, evidentiaza inca un beneficiu potential al oxitocinei: hormonul ajuta inima sa inlocuiasca cardiomiocitele ranite si moarte (celulele musculare care alimenteaza contractiile inimii).

Rezultatele studiului asupra celulelor umane sugereaza ca oxitocina ar putea stimula efecte similare la oameni, daca este administrata la momentul oportun si in doza potrivita.

Inima are o capacitate foarte limitata de a repara sau inlocui tesutul deteriorat sau mort, au remarcat autorii studiului in raportul lor.

Dar mai multe studii sugereaza ca, dupa o leziune, cum ar fi un atac de cord, un subset de celule din membrana exterioara a inimii, numita epicard, capata o noua identitate.

Aceste celule migreaza in stratul de tesut al inimii unde se afla muschii si se transforma in celule stem, care se pot transforma apoi in mai multe tipuri de celule ale inimii, inclusiv cardiomiocite.

Acest proces a fost studiat in mare masura la animale si exista unele dovezi care sugereaza ca poate aparea si la oamenii adulti.

Din pacate, daca procesul are loc la oameni, se pare ca se desfasoara prea ineficient si in prea putine celule pentru a avea ca rezultat o regenerare semnificativa a tesuturilor dupa un atac de cord, au spus autorii studiului intr-o declaratie.

Incurajand cumva mai multe celule epicardice sa se transforme in cardiomiocite, teoretizeaza autorii, oamenii de stiinta ar putea ajuta inima sa se regenereze dupa o leziune.

oxitocina si leziunile inimii

Un experiment revolutionar

Autorii studiului au descoperit ca ar putea porni acest proces in celulele umane in cadrul unui experiment de laborator prin expunerea lor la oxitocina.

Ei au testat, de asemenea, alti 14 hormoni fabricati de creier, dar niciunul dintre acestia nu a putut aduce celulele in starea necesara pentru a produce noi cardiomiocite, potrivit declaratiei.

Echipa de cercetare a efectuat experimente ulterioare asupra pestelui-zebra, un peste din familia minnow cunoscut pentru capacitatea sa impresionanta de a regenera tesuturile din corpul sau, inclusiv creierul, oasele si inima.

S-a descoperit ca, in decurs de trei zile de la o leziune cardiaca, creierul pestilor a inceput sa pompeze oxitocina ca un nebun, producand de pana la 20 de ori mai mult decat aveau inainte de accident.

Hormonul a calatorit apoi la inima, s-a conectat la receptorii sai si a demarat procesul de transformare a celulelor epicardice in noi cardiomiocite.

oxitocina tratament

Pot exista tratamente viitoare cu oxitocina pentru atacul de cord?

Aceste experimente ofera un indiciu important, ca oxitocina poate juca un rol cheie in repararea inimii dupa leziuni.

Astfel, prin cresterea efectelor acesteia, oamenii de stiinta ar putea dezvolta noi tratamente pentru a imbunatati recuperarea pacientilor dupa atacuri de cord si pentru a reduce riscul de insuficienta cardiaca, au concluzionat autorii studiului.

Aceste tratamente pot include medicamente care contin oxitocina sau alte molecule care se pot conecta la receptorii hormonilor.

„In continuare, trebuie sa verificam nivelul de oxitocina la oameni dupa leziuni cardiace”, a spus autorul principal Aitor Aguirre, profesor asistent la Departamentul de Inginerie Biomedicala a Universitatii de Stat din Michigan.

„Pentru a putea merge mai departe, studiile preclinice pe animale si studiile clinice pe oameni sunt absolut necesare”, incheie acelasi autor.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: eurekalert.org, frontiersin.org, livescience.com.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.