planeta x o gaura neagra
Astronomie,  Fizica

O gaura neagra in sistemul nostru solar?

A noua planeta sau Planeta X ar putea fi o gaura neagra primordiala in sistemul nostru solar, afirma oamenii de stiinta. O astfel de gaura neagra de masa planetara ar avea diametrul unui grapefruit.

Unii astronomi cred ca exista o planeta giganta, cu o masa de aproximativ 10 ori mai mare decat cea a Pamantului, mult dincolo de orbita lui Neptun.

Insa, dupa multi ani de cercetari, aceasta nu a putut fi observata direct, ci doar calculata teoretic dupa influenta ei asupra traiectoriilor orbitale ale unor obiecte transneptuniene din Centura Kuiper.

Cateva obiecte din cadrul acestei centuri se comporta ca si cand ar fi influentate de gravitatia unei planete cu o orbita foarte eliptica.

Faptul ca aceasta planeta nu a putut fi observata cu telescoape in infrarosu si in spectrul vizibil al luminii i-a determinat pe teoreticieni sa ia in considerare o ipoteza radicala: a noua planeta ar putea fi mai degraba o mica gaura neagra care se poate detecta prin radiatia teoretica emisa de marginea ei, asa-numita radiatie Hawking.

gaura neagra primordiala

Gaura neagra primordiala este diferita

De obicei, atunci cand discutam despre gaurile negre, ne referim la obiecte extrem de masive, formate in momentul in care stelele mari se prabusesc in sine, blocandu-si masele enorme in singularitati infinit de dense, inconjurate de imense „orizonturi ale evenimentului” din care nici macar lumina nu poate evada.

Sunt insa unii cosmologi care afirma ca in primele momente ale universului, cand toata materia era superdensa si superfierbinte, si se indeparta accelerat fata de punctul de Big Bang, iar in Univers nu se aprinsese inca nicio stea, erau deja gauri negre in curs de formare.

Aceste fantome primordiale, martori ai formarii universului, au aparut din aglomerari ale materiei care s-au condensat in singularitati. „Parti ale Universului in care densitatea era atat de mare, incat s-au transformat in gauri negre”, conform lui Jakub Scholtz,  fizician la Universitatea Durham din Anglia.

Aceste gauri negre sunt incomparabil mai mici fata de cele cu masa stelara, formate in urma prabusirii nucleelor stelelor masive, conform lui James Unwin, fizician la Universitatea din Chicago si coautor al acestei ipoteze alaturi de Scholtz.

O gaura neagra de cateva ori mai grea decat Pamantul este extrem de dificil de observat. Orizontul evenimentului ar fi foarte mic, aproximativ de dimensiunea unui grapefruit. Cu toate acestea, gravitatia exercitata de ea nu este deloc de neglijat si influenteaza orbitele obiectelor cosmice din jur.

Inca un lucru foarte interesant, daca o gaura neagra primordiala si-ar fi gasit locul in Sistemul Solar, ea s-ar plasa pe orbita in jurul Soarelui la fel ca o planeta si ar influenta orbitele altor planete, planetoizi sau asteroizi din relativa sa apropiere.

gaura neagra in sistemul solar

O calatorie periculoasa

In anii 1970, renumitul fizician Stephen Hawking a teoretizat ca o gaura neagra nu este 100% neagra. Datorita unei interactiuni complexe intre forta gravitationala si cea cuantica la orizontul evenimentului, aceasta poate emite intr-adevar radiatii slabe, micsorandu-se incet.

Studiile anterioare au aratat deja ca radiatia Hawking ar fi prea slaba pentru a fi vazuta de pe Pamant, dar noile cercetari au investigat daca o misiune de tip flyby ar avea sanse mai mari de a observa radiatia emisa de gaura neagra.

Nu este de mirare ca astronomii sunt entuziasmati de perspectiva unei gauri negre in curtea noastra solara. Avem deja experienta cu aceste tipuri de misiuni pe distante lungi sub forma New Horizons, sonda NASA care navigheaza in prezent prin centura Kuiper.

Este la indemana noastra tehnologica sa proiectam si sa pilotam o versiune pe termen lung a New Horizons pentru a vizita o gaura neagra din apropiere. Si ar merita in totalitate. S-ar gasi raspunsuri la multe intrebari si s-ar produce probabil o revolutie in fizica moderna.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim.


Sursa: livescience.com, iopscience.iop.org, sciencemag.org, nasa.gov

Foto: Caltech/R. Hurt (IPAC), Gallery of Space Time Travel


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

3 Comments

  • Gabriel

    Nu vad sursa directa care emite ipoteza. Daca ar fi o gaura neagra in zona, nu ar orbita in jurul nostru, ci noi in jurul ei. Chiar daca are o raza foarte mica masa acesteia este foarte mare. Masele gaurilor negre se masoara in mase solare, ceea ce inseamna ca o gaura neagra este de multe ori mai mare decat soarele.

  • Cătălin

    Este vorba de găuri negre primordiale care pot avea masă comparabilă cu cea a Pământului. Se deosebesc de cele obișnuite.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.