O gaura neagra in sistemul nostru solar?
A noua planeta sau Planeta X ar putea fi o gaura neagra primordiala in sistemul nostru solar, afirma oamenii de stiinta. O astfel de gaura neagra de masa planetara ar avea diametrul unui grapefruit.
Unii astronomi cred ca exista o planeta giganta, cu o masa de aproximativ 10 ori mai mare decat cea a Pamantului, mult dincolo de orbita lui Neptun.
Insa, dupa multi ani de cercetari, aceasta nu a putut fi observata direct, ci doar calculata teoretic dupa influenta ei asupra traiectoriilor orbitale ale unor obiecte transneptuniene din Centura Kuiper.
Cateva obiecte din cadrul acestei centuri se comporta ca si cand ar fi influentate de gravitatia unei planete cu o orbita foarte eliptica.
Faptul ca aceasta planeta nu a putut fi observata cu telescoape in infrarosu si in spectrul vizibil al luminii i-a determinat pe teoreticieni sa ia in considerare o ipoteza radicala: a noua planeta ar putea fi mai degraba o mica gaura neagra care se poate detecta prin radiatia teoretica emisa de marginea ei, asa-numita radiatie Hawking.
Gaura neagra primordiala este diferita
De obicei, atunci cand discutam despre gaurile negre, ne referim la obiecte extrem de masive, formate in momentul in care stelele mari se prabusesc in sine, blocandu-si masele enorme in singularitati infinit de dense, inconjurate de imense „orizonturi ale evenimentului” din care nici macar lumina nu poate evada.
Sunt insa unii cosmologi care afirma ca in primele momente ale universului, cand toata materia era superdensa si superfierbinte, si se indeparta accelerat fata de punctul de Big Bang, iar in Univers nu se aprinsese inca nicio stea, erau deja gauri negre in curs de formare.
Aceste fantome primordiale, martori ai formarii universului, au aparut din aglomerari ale materiei care s-au condensat in singularitati. „Parti ale Universului in care densitatea era atat de mare, incat s-au transformat in gauri negre”, conform lui Jakub Scholtz, fizician la Universitatea Durham din Anglia.
Aceste gauri negre sunt incomparabil mai mici fata de cele cu masa stelara, formate in urma prabusirii nucleelor stelelor masive, conform lui James Unwin, fizician la Universitatea din Chicago si coautor al acestei ipoteze alaturi de Scholtz.
O gaura neagra de cateva ori mai grea decat Pamantul este extrem de dificil de observat. Orizontul evenimentului ar fi foarte mic, aproximativ de dimensiunea unui grapefruit. Cu toate acestea, gravitatia exercitata de ea nu este deloc de neglijat si influenteaza orbitele obiectelor cosmice din jur.
Inca un lucru foarte interesant, daca o gaura neagra primordiala si-ar fi gasit locul in Sistemul Solar, ea s-ar plasa pe orbita in jurul Soarelui la fel ca o planeta si ar influenta orbitele altor planete, planetoizi sau asteroizi din relativa sa apropiere.
3 Comments
Gabriel
Nu vad sursa directa care emite ipoteza. Daca ar fi o gaura neagra in zona, nu ar orbita in jurul nostru, ci noi in jurul ei. Chiar daca are o raza foarte mica masa acesteia este foarte mare. Masele gaurilor negre se masoara in mase solare, ceea ce inseamna ca o gaura neagra este de multe ori mai mare decat soarele.
alina.florescu
Buna ziua,
Sursa este data in articol, in subcapitolul „O calatorie periculoasa” la cuvantul „cercetari”.
https://arxiv.org/abs/2006.02944
Cătălin
Este vorba de găuri negre primordiale care pot avea masă comparabilă cu cea a Pământului. Se deosebesc de cele obișnuite.