discul phaistos arheologie
Arheologie,  Mistere neelucidate

Discul Phaistos – o enigma inca nedescifrata

Discul Phaistos este una dintre cele mai enigmatice descoperiri arheologice. Scopul sau, originile, chiar si modul in care a fost realizat sunt inca dezbatute aprins de catre cercetatori.

Astfel, decodificarea simbolurilor misterioase ale discului reprezinta un premiu ravnit de oamenii de stiinta din intreaga lume. A reusit cineva sa descifreze acest mesaj ciudat?

Un disc elaborat din lut ars, cu o spirala de simboluri gravata pe ambele parti, Discul Phaistos a fost interpretat in numeroase feluri, de la o lista de judecata la o rugaciune, de la o poezie pana la un blestem.

Pentru comunitatea arheologica, este o enigma care a impartit parerile inca de la descoperirea sa in anul 1908. Gazduit la Muzeul de Arheologie din Heraklion, multi sustin ca acest artefact controversat ar fi un fals.

Ce este Discul Phaistos?

Cercetatorii au dezbatut mult timp asupra originii, metodei de fabricatie si scopului acestui artefact misterios. Dar ce este el de fapt?

In cei mai simpli termeni, Discul Phaistos este un vechi cilindru decorat, fabricat din lut ars. Are aproximativ trei sferturi din dimensiunea unui Frisbee.

Este realizat manual si de aceea dimensiunile sale variaza pe alocuri. Astfel, diametrul variaza de la 15,8 cm la 16,5 cm si grosimea de la 1,6 cm la 2,1 cm.

Enigma acestui artefact consta in principal in simbolurile misterioase gravate pe ambele fete. Nu numai ca numerosi experti s-au straduit sa descifreze semnificatia lor, dar chiar si limba in care sunt scrise este inca necunoscuta.

Exista in total 242 de imagini asemanatoare hieroglifelor, cuprinzand 45 de simboluri diferite, precum si liniute si puncte.

Oameni, plante si animale se numara printre imaginile imprimate pe disc. Cele mai comune simboluri includ un clopot, un om care merge si un cap de pisica.

discul phaistos fata

De unde provine acest artefact si cum a fost fabricat?

Unul dintre principalele indicii in descifrarea discului este locul in care a fost gasit. Acesta este numit dupa situl arheologic in care a fost descoperit in anul 1908.

Situat la aproximativ 40 de mile sud de Heraklion, Creta, Phaistos – scris si Phaestos, Festos sau Phaestus – a fost locuit inca din anul 4000 i.Hr. si a devenit un important oras minoic.

Artefactul in sine a fost gasit in Palatul Vechi al sitului, care dateaza din 1900-1700 i.Hr. Discul Phaistos a fost datat in jurul anilor 1850 i.Hr. – 1550 i.Hr.

De-a lungul timpului, s-a acordat multa atentie metodelor unice prin care a fost creat. Inainte de a fi coapte la o temperatura foarte ridicata, simbolurile par sa fi fost stantate pe lut folosindu-se matrite de metal.

Acest lucru in sine face discul neobisnuit. Acesta a fost creat cu ajutorul componentelor mobile – considerate a fi sigilii sau stampile metalice. Nu numai ca aceasta metoda nu fusese niciodata folosita pana atunci, dar a fost vazuta ulterior la Gutenberg abia in anul 1450 d.Hr.

De asemenea, ar fi fost nevoie de multa munca pentru a produce matritele metalice doar pentru un singur disc. Acest lucru a ridicat speculatii cum ca si alte discuri ar fi putut fi facute din aceleasi stampile.

Unii cred chiar ca ar fi fost produs in serie. Cu toate acestea, nu numai ca nu au fost gasite alte artefacte gravate similar, dar matritele sau sigiliile in sine nu au fost localizate niciodata.

discul phaistos nedescifrat

Decodificarea simbolurilor gravate pe Discul Phaistos

Au existat numeroase incercari de descifrare a discului, unele de catre experti din diverse domenii academice, altele considerate pseudostiintifice.

Lingvistii au incercat sa incadreze simbolurile in toate sistemele de scriere cunoscute, dar inca nu au ajuns la un raspuns concludent. Exista chiar o disputa legata de directia in care ar trebui citite aceste simboluri.

La un nivel mai elementar, chiar si clasificarea simbolurilor de pe Discul Phaistos intr-unul dintre cele trei sisteme principale de scriere – hieroglife, silabe si alfabet – s-a dovedit a fi o provocare.

Exista argumente pentru toate trei, precum si pentru hibrizi ale acestora, dar cea mai populara gandire este ca avem de a face cu un sistem de silabe.

In favoarea acestui lucru, se argumenteaza ca exista prea multe simboluri pe disc pentru ca acesta sa fie un alfabet, dar prea putine pentru un sistem pictografic.

Cu toate acestea, criticii subliniaza ca simbolurile nu sunt distribuite uniform asa cum s-ar putea astepta in acest sistem, iar unele nici macar nu apar pe ambele parti.

discul phaistos minoic

Teoria discurilor minoice

In ciuda faptului ca a fost gasit intr-un sit arheologic minoic important, oamenii de stiinta nu au considerat de la sine inteles ca Discul Phaistos este de fapt de origine minoica.

Cu toate acestea, exista o multime de alte dovezi care sa indice teoria discului minoic, in special simbolurile acestuia, simboluri care includ vite, crini si delfini, toate intalnite adesea in arta minoica.

Se spune ca o imagine speciala a unui barbat cu o coafura mohicana seamana cu statuile de lut gasite in doua dintre celelalte situri minoice din Creta (Traostalos si pestera de la Arkalochori).

La fel, aranjarea in spirala a simbolurilor este compatibila cu alte lucrari atribuite acestei culturi, precum inelul Mavro Spilio cu sigiliu de aur.

Intrebarea care apare este ce ar putea fi de fapt acest obiect? Au aparut multe teorii: lista de centre religioase, o inscriptie ritualica de vindecare, o poezie, un imn, un blestem, o vraja magica, notatie muzicala, pentru a numi cateva dintre acestea.

In 2017, cercetatorul lingvist dr. Gareth Owens de la Institutul de Educatie Tehnologica din Creta a sustinut ca Discul Phaistos ar fi o rugaciune catre zeita minoica a pamantului, Aphaia.

Iar in anul 2022, Silvia Ferrara l-a comparat cu jocul egiptean antic mehen, care se juca pe tablete circulare.

Misterul continua

Unii savanti, cum ar fi redactorul sef al revistei Minerva, Jerome M. Eisenberg, Ph.D., sustin ca Discul Phaistos este de fapt un fals. Eisenberg, in special, a subliniat unicitatea artefactului si liniile sale curate in comparatie cu alte descoperiri, cum ar fi discul etrusc Magliano.

Alti cercetatori, cum ar fi lingvistul Andrew Robinson, au cerut ca discul sa fie supus unui test de termoluminiscenta pentru a-i verifica varsta.

Desi sunt multe controverse intre expertii care au analizat acest artefact, exista un element de consens general: esantionul de scris de pe disc este prea limitat pentru a putea fi interpretat intr-un mod decisiv.

Singura speranta reala este ca s-ar mai putea gasi in viitor si alte obiecte similare. Intre timp, se pare ca semnificatia Discului Phaistos va ramane probabil un mister neelucidat pentru mult timp.

Urmariti acest site – curiozitati stiinta – pentru a afla si alte lucruri noi si interesante despre universul in care traim!


Sursa: discoveryuk.com, worldhistory.org, study.com.

Credit foto: wikipedia.org.


Acest articol a fost sustinut de cititori ca tine.

Misiunea noastra este sa oferim publicului stiri precise si captivante despre stiinta. Aceasta misiune nu a fost niciodata mai importanta decat este astazi.

Nu putem face, insa, acest lucru fara tine.

Sprijinul tau ne permite sa pastram continutul acestui blog gratuit si accesibil. Investeste in jurnalismul stiintific donand chiar astazi.

                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.